Komšić: Nema razloga da hrvatski generali iz Bljeska budu kazneno gonjeni

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je komentirao posljednje aktualnosti u vezi s pokretanjem kaznenih postupaka protiv generala Republike Hrvatske koje je Tužilaštvo BiH zahtijevalo od hrvatskog pravosuđa.

"Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno niti na teritoriju Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske", rekao je on, prenosi Klix.

On pak navodi da ako je u postupcima riječ o operacijama Maestral i Južni potez, koje su izvođene na teritoriju BiH, postoji osnova za procesuiranje.

"Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva kaznena djela počinjena u tim operacijama", prokomentirao je Komšić.

BiH želi da Hrvatska procesuira zapovjednike Bljeska

Podsjetimo, Hrvatska je dobila zamolnicu Tužiteljstva BiH koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske primilo je međunarodnu zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH", rekao je sinoć za Dnevnik Nove TV državni tajnik Ministarstva Josip Salapić.

Nova TV doznaje kako je riječ o "zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona" protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a Tužiteljstvo BiH ih tereti za navodna kaznena djela ratnog zločina.

Salapić je dodao da će Ministarstvo pravosuđa i uprave RH predmete proslijediti Državnom odvjetništvu RH, koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

"Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi", poručio je Salapić.

"Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom Republike Hrvatske. Mi kao odgovorna država i vlada ne možemo dopustiti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih Oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija", poručio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i prave RH Salapić.

Kako je objavio Dnevnik Nove TV, a prenijeli su hrvatski mediji, na popisu Tužiteljstva BiH je zapovjedni vrh vojne operacije Bljesak Hrvatske vojske, odnosno 14 visokih hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici - generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i trojica umrlih hrvatskih generala - Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera OS-a RH, te Imra Agotić i Ivan Basarac.

"Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države"

"Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin, mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države", rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac.

"To je bila legitimna operacija Hrvatske vojske i nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo", istaknuo je general Miljavac.

"Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali; mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo, i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državi BiH", izjavio je general Džanko. Ističe kako je "sve orkestrirano".

"Ovo je sve rekla-kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice, one su 15 godine stare, i zašto baš sad?" upitao je general Miljavac.

"Imamo problem, ali.."

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u govoru na proslavi Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima te da će Republika Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. Milanović je poslao poruku BiH rekavši da taj film "ne budu gledali".

I jučer je Milanović s Alke komentirao potez BiH.

"Hrvatsku su, nemojmo zaboraviti, obranile tisuće ljudi. Danas, nažalost, gledamo kako iz susjedne države dolaze prijedlozi za podizanje optužnice protiv kompletnog hrvatskog vojnog vrha, a to su pokojni Stipetić i Agotić, to su Mareković, Miljavac... I sad se pitam je li prilika da se na ovom mjestu o tome govori. Je. Imamo problem, ali hrvatska država neće dozvoliti da se ovakve stvari događaju 25 godina nakon rata. Neka nas zajednički jezik i povijest spaja, a ne razdvaja, dosta nas je razdvajala", rekao je predsjednik.

"Sjetit ću se Petra Preradovića, koji je govorio o tom jeziku koji nas spaja 'kao vječno more sinje'", dodao je predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.