Komunistička partija Kube ima novog predsjednika

Foto: EPA

VLADAJUĆA Komunistička partija Kube izabrala je na zadnji dan kongresa predsjednika Miguela Diaza-Canela za nasljednika Raula Castra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest desetljeća vladala braća Fidel i Raul Castro, vođe revolucije iz 1959., i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu.

Šezdesetogodišnji Diaz-Canel naslijedio je Castra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog sustava

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sustava.

"Diaz-Canel nije plod improvizacije, već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje", rekao je Castro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak.

Castrova je vojna odora bila u kontrastu spram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupile su se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Castro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana povijesna generacija koja se borila u Sierra Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu kojega je podržavao SAD.

Članovi novog Politbiroa neće biti Jose Ramon Machado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika "stare garde".

Komunistička partija Kube još nije objavila tko će zamijeniti Machada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.