VIDEO Konačni pad desničarskog trola koji Trumpa zove "tatica"

Foto: Getty Images

JOŠ NEKIDAN, Milo Yiannopoulos je bio kontroverzna, ali rastuća zvijezda alternativne desnice, u čiju obranu od ljevičarske cenzure je stao čak i Donald Trump. Danas je izopćen iz vlastitog tabora.

Do jučer je bio urednik Breitbart Newsa, poznate platforme za promicanja Trumpa  i politike nesnošljivosti prema manjinama, s kojeg je u Bijelu kuću došao i njegov glavni strateg Steve Bannon. Yiannopoulos je, inače, veliki Trumpov pristaša, a odmilja ga zove "daddy" (eng. tatica)

Imao je s izdavačkom kućom Simon&Schuster ugovor za autobiografsku knjigu pod naslovom "Dangerous" vrijedan 250.000 $. Nakon gostovanja na talk showu poznatog liberalnog komičara i voditelja Billa Mahera, trebao je sudjelovati na Konferenciji za konzervativnu političku akciju (CPAC) i tako se još više približiti mainstreamu američke politike u eri predsjednika Trumpa.

No u par dana, ostao je bez svega toga. Što se dogodilo?

I za "alternativnu desnicu" postoji granica

Izgleda da ipak postoji granica nakon koje te desničari neće braniti uime slobode govora, kako piše Dorian Lynskey za Guardian. Milo, kako sam sebe oslovljava, prešao je tu granicu kad je procurio njegov nastup u kojem, u svom nonšalantno provokativnom stilu, opravdava - ili barem relativizira - veze između "starijih muškaraca i mladih dječaka".

Konteksta radi, Yiannopoulos je sam deklarirani homoseksualac i, kako tvrdi, kao tinejdžer je bio žrtva seksualnog napastovanja dvojice odraslih muškaraca, od kojih je jedan bio katolički svećenik.

Milo: Odnos između muškaraca i dječaka "može biti pozitivno iskustvo"

Sudjelovanje u video-podcastu u kojem je iznijeo skandalozan komentar dogodilo se još u siječnju 2016., ali snimka je procurila na internet u nedjelju, i to zahvaljujući desničarskom kolektivu nazvanom "Reagan Batallion". No sam njegov komentar da pristanak na seksualni odnos "nije neka crno-bijela stvar" i da odnosi između "mlađih dječaka i starijih muškaraca...mogu biti uvelike pozitivno iskustvo" koje im može "pomoći da otkriju tko su i dati im  sigurnost i pružitim im ljubav" razumljivo je izazvao zgražanje i osudu i s ljevice i s desnice.

Doduše, Yiannopoulos se svejedno pokušao opravdati. Prvo se u videu na svojoj Facebook stranici, koji je kasnije uklonio, ogradio od tumačenja kako opravdava zlostavljanje djece, "što ne može biti dalje od istine" i sugerirao kako je "glupo sročio" svoju izjavu, ali i da je "selektivnim editiranjem" onih koji su je objavili izvađena iz konteksta.

"Bankrot je gori" od seksualnog zlostavljanja

Potom je održao konferenciju za tisak u kojoj je, između ostalog, kazao kako je u biti samo na sarkastičan način govorio o vlastitom iskustvu sa seksualnim zlostavljanjem, ponovio kako osuđuje pedofiliju, ali i sugerirao da napastovanje u dobi od 13 godina "nije najgora stvar" koja se može dogoditi u životu žrtve. "Bankrot je gori. Ili mnogo drugih stvari koje vam se mogu dogoditi u životu", rekao je, još jednom izazivajući nevjericu.

Trump ga ovog puta ne brani

U svakom slučaju, bilo je već kasno za saniranje štete. Još u ponedjeljak izdavač mu je otkazao knjigu, za koju je prethodno obećao da neće sadržavati govor mržnje. U utorak je sam Yiannopoulos dao ostavku na mjesto, iako je, kako javlja Washington Post, vjerojatno na to bio natjeran prijetnjom više novinara da će otići iz redakcije ako on ostane.

Podsjetimo, Yiannopoulos je nedavno prije ovog skandala bio u centru pažnje kad su njegov govor na Sveučilištu Berkeley zaustavili nasilni ljevičarski prosvjednici. Tada je i predsjednik Trump stao u obranu Yiannopoulosove slobode govora, apsurdno kriveći samo sveučilište za nasilje - koje je ovo bezrezervno osudilo - i prijeteći mu ukidanjem saveznih financijskih sredstava. Ovog puta, barem zasad, Trump se nije oglasio.

Bill Maher je u svojoj emisiji opisao Yiannopoulosa kao "mladog, gay, živog Christophera Hitchensa", poznatog i također kontroverznog britansko-američkog autora koji je umro 2011. No kako piše Lynskey, dok je Hitchens imao duhovitost, intelekt i principe, njegov "nasljednik" ima samo drskost i bezočni oportunizam. Po svemu sudeći, Milo vjeruje samo u svoj brand i unosnu notornost koja je hrani. No ta notornost ovog mu je puta došla glave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.