Konkurent Muskovog SpaceX-a poslao u svemir prvu kapsulu s posadom

Foto: EPA

Boeingova nova astronautska kapsula lansirana je danas s Floride u dugo odgađanom prvom testnom letu s ljudskom posadom, što je prekretnica u Boeingovim ambicijama da postane ozbiljnija konkurencija SpaceX-u Elona Muska.

Starliner CST-100 s dva astronauta u kapsuli poletio je iz svemirskog centra u Cape Canaveralu na Floridi pričvršćen na raketu Atlas V, za čiju su izgradnju i operabilnost zaslužni Boeing i Lockheed Martin preko svog zajedničkog projekta United Launch Alliance (ULA).

Boeing se Starlinerom natječe sa SpaceX-ovom kapsulom Crew Dragon

Kapsula se s posadom uputila prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dvije godine nakon što je Starliner završio svoje prvo testno putovanje u orbitalni laboratorij bez astronauta. Manevar pristajanja bit će izazovan za Starliner, kao i povratak na Zemlju otprilike tjedan dana kasnije.

Boeing se Starlinerom natječe sa SpaceX-ovom kapsulom Crew Dragon, koja je od 2020. jedina letjelica za slanje astronauta u orbitu s američkog tla.

Problemi u posljednji čas osujetili su prva tri Starlinerova pokušaja lansiranja. Polijetanje 6. svibnja odgođeno je dva sata prije lansiranja zbog tri problema koja su zahtijevala još tri tjedna rada. Odgođen je još jedan pokušaj u subotu samo četiri minute prije polijetanja zbog problema s lansirnim računalom.

Tko su astronauti u Boeingovoj kapsuli?

Dio inauguralne Starlinerove posade od sedam članova čine dva NASA-ina veteranska astronauta: Barry "Butch" Wilmore (61), umirovljeni kapetan američke mornarice i borbeni pilot, te Sunita "Suni" Williams (58), bivša testna pilotkinja helikoptera mornarice s iskustvom upravljanja različitim letjelicama, njih više od 30.

Svatko od njih proveo je ukupno 500 dana u svemiru tijekom dvije misije na ISS-u. Wilmore je zapovjednik leta, a Williams se nalazi na pilotskom sjedištu. Trebali bi provesti oko tjedan dana na ISS-u prije nego što se vrate na Zemlju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.