Konzervativci favoriti za pobjedu na britanskim izborima



VOĐA Konzervativne stranke u Velikoj Britaniji, David Cameron, popravio je pomalo blijed nastup početnih debata u četvrtak navečer, kad se održala treća i zadnja velika debata prije parlamentarnih izbora u sljedeću nedjelju. Ovo je inače prvi put u britanskoj povijesti da su pred parlamentarne izbore održane televizijske debate.

Svi promatrači složni su da je Cameron konačno uspio pokazati isti ležerni nastup koji ga krasi u parlamentu, i pri tome nanio ozbiljne udarce trenutnom premijeru Gordonu Brownu na najbolnijoj temi – gospodarstvu. Vođa Liberalno demokratske stranke, Nick Clegg, čiji je fantastični nastup u prvoj i najgledanijoj debati njegovu stranku doveo u možda najbolji položaj u povijesti, zadržao je svoju ležernost, ali nije uspio zasjeniti Camerona. Clegg je čak bio iznimno drzak i rekao da će se utrka sada odlučivati između torijevaca i liberalnih demokrata.

Budućnost je u koaliciji?

Ankete pokazuju da nijedna stranka nema jasnu i odlučnu prednost. Torijevci vode, Brownovi laburisti su odmah iza njih, a liberalni demokrati mogu očekivati iznimno dobar rezultat. Neki čak pričaju u tome da će se možda morati formirati koalicijska vlada, što nije uobičajeno u zemlji u kojoj vlast drži jedna od dvije glavne stranke.

Po ispitivanju javnog mišljenja, Cameron je izašao kao pobjednik jučerašnje debate s 35 posto glasova. Slijedi ga Brown s 29, a odmah iza je Clegg s 27. Cameron je popravio svoj rezultat od prve debate za čak 15 posto, Brown za 10, a Cleggov rejting je u odnosu na prvu debatu, kad je "ukrao nastup" dvojici protivnika, pao za 24 posto. Ipak, čini se da je zadnja debata imala najmanje utjecaja na glasače. Čak 77 posto njih već je odlučilo za koga će glasati, a najviše neodlučnih glasača dosad uspijevaju uhvatiti liberalni demokrati.

Sinoćnja debata privukla je osam milijuna gledatelja, što je dvostruko više gledatelja nego na drugoj debati, a malo manje od prve.




Brown izgleda kao da tone

Brown, koji sve više izgleda kao gubitnik, obećao je da će se nastaviti boriti. "Vrijeme debata je završeno, sad je vrijeme odluke. Nastavit ćemo se boriti za budućnost naše zemlje, do zadnjeg trenutka predizborne kampanje", rekao je.

Naravno, općenite brojke samo su jedan dio. Budući da se svaki zastupnik u parlamentu bira pojedinačno, konačni odnos parlamentarnih snaga ne mora odražavati ukupni broj glasova na nacionalnoj razini. Štoviše, u povijesti je zabilježeno da vlast preuzme stranka koja nije imala najveći broj glasova.




Komentatori ističu da bi rast popularnosti liberalnih demokrata mogao naškoditi Cameronu i torijevcima. Konzervativna stranka trebala bi imati odlučenu pobjedu već u anketama, a budući da ju nema, čini se kako im Clegg i njihova stranka kradu svjetlost pozornice.

Clegg nije odlučio s kim će

Laburisti možda i ne budu tako razočarani ako izgube. Britanija se nalazi u jednoj od najtežih financijskih situacija u svojoj povijesti, s proračunskim deficitom teškim preko 150 milijardi funti, a tko god pobijedi morat će raditi bolne rezove u javnom sektoru, kakvi nisu rađeni od Drugog svjetskog rata.




Slično kao i u SAD-u prije dvije godine, sva pitanja koja su inače dominirala izborima, kao što su imigracija, vanjska politika, ljudska prava, socijalna davanja, postala su nevažna pored glavnog pitanja – gospodarstva. Kako zadržati radna mjesta, gdje napraviti rezove i koliko će trebati da se prebrodi kriza, to je ono što najviše zanima glasače.

Clegg dosad nije jasno rekao koju od dvije glavne stranke bi volio vidjeti kao koalicijskog partnera. Tvrdi da mu je glavni cilj uvesti radikalnu promjenu u britanski izborni sustav, promjenu od efektivnog dvostranačja u sustav u kojemu će riječ imati i drugi igrači.

U zadnaj dva dana kao velika vijest je odjeknula činjenica da su dvije prolaburističke novine, londonski Times i Guardian uskratili potporu stranci uz koju se inače svrstavaju. Times je svojim čitateljima savjetovao da glasaju za torijevce, a Guardian je potporu dao liberalnim demokratima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.