Konzervativci pobjednici britanskih izbora, ali slijedi dugo pregovaranje



KONZERVATIVNA stranka osvojit će najveći broj glasova u britanskom parlamentu, ali ne dovoljno da bi sama sastavila vladajuću većinu. Njihov čelnik David Cameron rekao je da je premijer Gordon Brown "izgubio mandat za vlast", ali Brown ne priznaje poraz, nego govori o mogućem formiranju koalicija.

Sa preko 90 posto glasova, ili predviđenih 615 od od 650 mjesta u parlamentu, Konzervativci su u jasnoj prednosti. Trenutno bi trebali imati 290 mjesta u parlamentu, pa im nedostaje 36 mjesta za većinu. Laburisti drže 247, liberalni demokrati Nicka Clegga 51, a manje stranke 27 mjesta. Rezultati su u skladu s izlaznim anketama, ali pokazuju promjenu u odnosu na predizborna predviđanja, koja su liberalnim demokratima davala puno jaču ulogu u sastavljanju budućeg parlamenta.

Konzervativcima nedostaje oko 20 mjesta za većinu

Očekuje se da bi konzervativci na kraju mogli imati 305 mjesta u parlamentu, tek nešto manje od 326 potrebnih za samostalnu većinu, laburisti 255, a liberalni demokrati 61. ostala mjesta ići će manjim strankama, a Cameron je već ranije najavio da bi rješenje izbornih problema moglo biti u koaliranju upravo s nacionalističkim strankama u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvori iz vlade napominju kako bi Brown uskoro mogao početi pregovarati s Liberalno demokratskom strankom oko formiranja postizborne koalicije, a očekuje se da bi u roku od nekoliko sati odnosi trebali biti puno jasniji. Cleggova stranka nije uspjela značajno promijeniti svoj status u odnosu na prošle izbore, tako da će vrlo vjerojatno ostati "vječno treća" stranka, i neće samostalno moći odlučivati i konačnom pobjedniku ulaskom u koaliciju s bilo kojom od dvije glavne stranke. Laburisti bi, kako stvari stoje, mogli izgubiti oko 90 mjesta u parlamentu, a odaziv na izbore bio je oko 62,5 posto, malo više od 61 posto na zadnjim izborima.



Britanija želi promjenu

"Naša zemlja želi promjenu. Ta promjena će zahtijevati novo vodstvo", rekao je Cameron netom nakon objave prvih rezultata, ali je priznao i da će vjerojatno morati biti potrebno pregovarati s potencijalnim partnerima kako bi se formirala vlada.

Sa sigurnošću se može reći da su britanski glasači odbacili ideju o "novom dobu" politike, i umjesto da velik bio glasova daju liberalnim demokratima, odlučili nastaviti s dobrom starom praksom efektivnog dvostranačja. Nakon televizijskih debata, činilo se da bi Cleggov uspjeh njegovoj stranci mogao osigurati puno bolji status nego što ga dosad ima, ali rezultati izbora pobili su takva predviđanja. Razlog tome postat će jasniji u nadolazećim danima, kad se analiziraju glasovi.

Laburistički pad

Iz vlade govore kako u slučaju "podijeljenog parlamenta", u kojemu nijedna stranka nema većinu, a što će se gotovo sigurno dogoditi, trenutni premijer prvi ima pravo pokušati formirati novu vladu. Ipak, vjerojatno najizglednija mogućnost je da će konzervativci, kojima će nedostajati tek dvadesetak glasova, moći formirati manjinsku vladu. Hoće li se odlučiti za manjinsku vladu, ili za koaliciju s manjim strankama, koje bi trebale osvojiti tek nešto manje od 30 zastupničkih mjesta, postat će jasno tijekom vikenda.

Po svemu sudeći, laburisti nakon 13 godina i tri mandata na vlasti odlaze s vrha britanske politike, a stranka Margaret Thatcher se vraća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.