Korado Korlević održao predavanje djeci na Lastovu. Zainteresirali se i odrasli

Foto: Udruga Dobre Dobričević

Udruga Dobre Dobričević već deset godina u Društvenom centru Lastovo provodi razne kulturne, edukativne i zabavne programe, a posebno za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. 

Život na otoku nije lak, posebice srednjoškolcima koji u svom rodnom kraju nemaju srednju školu, a za sve potrebne javne usluge i stručne timove  putuju u obližnja mjesta. Dan im tako zna počinjati u tri ujutro, a kada je loše vrijeme, ne mogu se vratiti kući.

Djecu posjetio Korado Korlević. Došli i odrasli 

Ove godine je udruga organizirala likovno-kreativne radionice, izrade suvenira, stripova, micro.bit radionice, koncert Glazbene škole, a posjetio ih je i poznati hrvatski astronom Korado Korlević. Djeci je održao predavanje na temu Mala tijela Sunčevog sustava. 

Iako su predavanja bila namijenjena djeci, u publici se našlo i onih koji se osjećaju kao djeca pa se tako razgovor proširio i na druge teme za različite uzraste, što je čest slučaj Korlevićevih predavanja. 

Tarita Mašković, ravnateljica Dječjeg vrtića Biser Lastova, prisustvovala je predavanjima za sve uzraste i kazala: 

"Pratim Korada na YouTubeu. Zanimljiv mi je jer govori realne, ponekad bolne stvari. Htjela sam ga pitati kako je živjeti s tom spoznajom da on zna, primjerice, da svaki čas može udariti asteroid, dok mi doma, nas velika većina, strepimo o rezultatima nogometnog prvenstva”, kazala je Mašković. 

Na otoku nema doktora specijalista, a ni psihologa 

Iz Udruge nam pričaju kako na Lastovu nema srednje škole pa djeca u dobi od 14 godina na školovanje odlaze izvan otoka, što nije lako ni njima ni njihovim roditeljima. Dodatna otegotna okolnost je nepostojanje pojedinih javnih servisa poput doktora specijalista, stručne službe u vidu psihologa, logopeda i rehabilitatora. 

Naime, dostupnost tako oskudnih javnih usluga ponekad zahtijeva buđenje u 3:30 ujutro, dolazak u Split, u najboljem slučaju, kad ne puše jak vjetar, u 7:30 ujutro, obavljanje svega do 14:00 kada je katamaran za nazad. Kod kuće su, opet u najboljem slučaju, najranije u 17:30. U lošijem slučaju su kod kuće oko 20:30, a u najgorem slučaju, kad su vremenske neprilike, svoj povratak kući moraju odgoditi za sutradan.   

“U takvim okolnostima svaka prilika u kojoj se mogu zadovoljiti potrebe zajednice kojima se osnažuju mladi ljudi za život izvan otoka, svaka prilika da se malim otočanima osiguraju jednake mogućnosti kao njihovim vršnjacima na kopnu, jest poželjna i dobrodošla”, poručili su iz udruge Dobre Dobričević. 

Udruga organizira niz projekata

Udruga Dobre Dobričević djeluje na prosvjetno-kulturnom, umjetničkom i humanitarnom području s ciljem razvoja i promicanja intelektualno-stvaralačkih i umjetničko-kreativnih osobina ličnosti kod populacije svih životnih dobi s ciljem izrade i realizacije prosvjetno-kulturnih, umjetničkih i humanitarnih projekata, prezentacije istih te provođenja raznovrsnih programa s edukativnog, društveno-zabavnog i humanitarnog područja za sve uzraste radi stvaranja uvjeta za kvalitetniji odgoj i obrazovanje.

Tako su se ove godine u suradnji s Dječjim vrtićem Biser Lastova održale višednevne radionice oplemenjivanja svakodnevnog okruženja: Istražujem svoj okoliš, Mini komposteri i Uljepšaj svoj vrt. U sklopu dvorišta uspostavljen je mediteranski vrt o kojem brinu djeca uz pomoć djelatnika Dječjeg vrtića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.