KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Korona u domu za starije s 240 korisnika: "Stanje je stabilno"

Foto: Sanjin Strukić, Marko Lukunić/Pixsell

NAKON što je jučer objavljeno da su koronavirusom zaražene tri djelatnice Doma za starije u Klaićevoj, Index danas doznaje da su svi štićenici doma dobro. Riječ je o jednom od najvećih zagrebačkih domova za starije koji ima 240 štićenika.

"Stanje u domu je stabilno. Nitko od korisnika nije zaražen, niti imaju simptome zaraze", rekla je za Index Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije osobe Centar. Istaknula je i kako su djelatnici doma dobro, a štićenicima se redovito mjeri temperatura.

Naime, nakon što su jučer stigli pozitivni nalazi na koronavirus za tri djelatnice doma u Klaićevoj, pojavila se bojazan od širenja virusa u domu, a znamo kako su upravo stariji jedna od najkritičnijih skupina, koja najteže obolijeva.

>>U Zagrebu zaražene tri djelatnice doma za starije. Zarazile su se na biračkom mjestu?

Svi nalazi negativni

Zbog te tri djelatnice koje su zaražene, u samoizolaciji je još osam zaposlenika koji su bili u bližem kontaktu s njima. Ravnateljica Štefica Karačić rekla je da je, s obzirom na ovu situaciju, testirano 12 osoba te da su svi nalazi negativni.

"Prva zaposlenica kod koje je postavljena dijagnoza u srijedu navečer je imala blago povišenu temperaturu te u četvrtak nije došla na posao. Odmah je obavijestila svoju liječnicu i odgovorno je postupila", rekla je Karačić.

Istaknula je kako je u ovim okolnostima dobro što se nije radilo o njegovateljicama koje su u fizičkom kontaktu s korisnicima, nego o dvije socijalne radnice i jednoj djelatnici iz administracije. Zaražene socijalne radnice imale su s tri korisnika nešto duži kontakt, no pritom su nosile masku, a inače, kako je rekla Karačić, masku nose svi zaposlenici doma i izrazito paze na dezinfekciju.

Djelatnice su se vjerojatno, pretpostavlja se, zarazile na dan izbora jer je šest djelatnica doma bilo u biračkom odboru, a ove tri zaražene su nosile materijal na Velesajam pa je pretpostavka da je do zaraze došlo upravo tamo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.