Kosor: Notorna je laž da Kalmeta postaje šef Uprave Janafa

BOŽIDAR KALMETA navodno je pristao napustiti Vladu ako ga premijerka Jadranka Kosor postavi za predsjednika Upravnog odbora Janafa! Ovu informaciju za Index su potvrdili dobro upućeni izvori bliski samom vrhu Hrvatske vlade, ali službeno o "velikom transferu" nitko ništa ne zna.

Glasnogovornica Kalmetinog ministarstva Marina Halužan ove informacije nam nije mogla komentirati, a ništa detaljniji komentar nismo dobili ni od glasnogovornice Vlade Martine Banić koja kaže da joj prvi glas o Kalmetinom odlasku iz Vlade dolazi od nas. No, glasnogovornica Jadranke Kosor ponovo nam se javila nakon objave teksta, kazavši kako premijerka poručuje da je to "notorna laž". Naši izvori, pak, tvrde da je ministar prometa, mora i infrastrukture, uz čiji se resor vezuju brojne afere, premijerki koja ga se već neko vrijeme želi riješiti ponudio kompromisno rješenje.

Kosor najavila Kalmetinu smjenu pa se predomislila

Kosor je, podsjećamo, jednom čak najavila smjenu Božidara Kalmete, ali vrlo brzo se morala predomisliti zbog stranačkih pritisaka. Dogodilo se to nakon željezničke nesreće na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Netom prije toga u vrhu HDZ-a je, kako neslužbeno doznajemo, dogovoreno da će se Kalmeta povući "u idućem prikladnom trenutku", odnosno kad se njegov odlazak ne bude mogao direktno vezati uz korupcijske afere.

Premijerka Kosor se Kalmete željela riješiti još nakon što su bivši šefovi Hrvatskih autocesta završili u Remetincu, ali vrhuška HDZ-a tada ju je navodno uvjerila kako bi to bio štetan potez za stranku. Kosorica je tada pristala pričekati "pravi trenutak" da se Kalmeta mirno povuče, a kad se u Zagrebu dogodila samo jedna u nizu željezničkih nesreća premijerka je očito procijenila da je trenutak stigao.

Kalmeta je, međutim, imao drugačije mišljenje pa je iskoristio svoj utjecaj u stranci kako bi i dalje ostao na dužnosti. Sigurno mu nije odmogla ni činjenica da se prilikom Sanaderovog pokušaja puča svrstao na stranu premijerke, koja ga se više nije mogla tek tako riješiti bez da javnost počne postavljati pitanja o stvarnim razlozima njegove smjene.

Kompromis koji će zadovoljiti i Kosoricu i Kalmetu

Zbog toga je ministar Kalmeta navodno pronašao rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane i ponudio Kosorici kompromis: imenovanjem Kalmete za šefa Uprave Janafa premijerka će se riješiti političkog tereta koji narušava njezin kredibilitet u borbi protiv korupcije, a Kalmeta bi se uhljebio na poziciji koja bi ga jednako zadovoljila kao i ministarska fotelja. Zbog toga se, tvrde naši izvori, idućih dana mogu očekivati određeni medijski pritisci na aktualnog šefa Uprave Janafa, HSS-ovca Antu Markova, i to preko njegovog bliskog prijatelja, kontroverznog poduzetnika Andrije Kevića protiv kojeg je u prošlosti podignuto desetak kaznenih prijava zbog gospodarskih malverzacija, a jednom je prilikom čak proveo šest mjeseci u istražnom zatvoru.

No, Kalmetin prijelaz u Upravu Janafa još nije ni izbliza finaliziran jer se premijerka mora suočiti s novim problemom. Naime, ukoliko Kosor pristane na Kalmetinu navodnu ponudu i postavi ga za šefa Uprave Janafa, prekršit će svoje ranije najave kako će državne firme očistiti od političkog utjecaja što bi također moglo rezultirati padom njenog rejtinga. Komentar ovih navoda pokušali smo dobiti i od samog ministra Kalmete, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.