Kosor kazala što bi ona napravila s novim mjerama da je premijerka

Screenshot: N1

BIVŠA predsjednica vlade Jadranka Kosor kazala je u čemu predsjednik Zoran Milanović ima pravo, u čemu ne, kao i koliko ima smisla način na koji vlada Andreja Plenkovića vodi zemlju u vremenu epidemije.

"On i inače preekstenzivno govori, a novinari preekstenzivno pitaju. Danas je bilo pitanja koja nisu bila ni nužna ni važna", komentirala je predsjednikov razgovor s novinarima nakon što je prisustvovao obilježavanju obljetnice SDP-a na Iblerovom trgu.

Kosor je rekla da je ta "preekstenzivnost" pokrila i sve ono važno što je predsjednik htio reći, odnosno o polemici oko toga kako funkcionira MORH, institucije općenito, posebno Glavni stožer:

"Postoji politička tendencija, to je sada vidljivo, da se njega kao predsjednika Republike na neki način izolira, da se ovim ignoriranjem njegovih opetovanih priopćenja, da ga se učini nevažnim. Odgovaranje na njegova priopćenja prestalo je kad je on konstatirao da nije htio biti na čelu saborskog odbora u vrijeme kad smo pregovarali, pokušavali zatvoriti pregovore (o članstvu u EU)", kaže Kosor u razgovoru za N1.

O sukobu Milanovića i Banožića

"Nije uobičajeno da ministar obrane odgovara, i to relativno drsko, na ono što konstatira vrhovni zapovjednik. Zoran Milanović nije samo predsjednik Republike Hrvatske nego i vrhovni zapovjednik. Kao što nismo imali praksu da vrhovni zapovjednik inzistira na javnom, da to tako kažemo, razgolićavanju nekih pojava", primijetila je Kosor i dodala:

"To da se ministar obrane usuđuje reći da predsjednik, vrhovni zapovjednik, laže, e to još nismo imali."

Ona smatra da nijedna vlada ne bi smjela imati sto dana mira, jer je riječ o političkom tijelu, koje mora trpjeti kritiku.

"A ova, ona je definitivno vlada kontinuiteta, već zbog činjenice da je na čelu te vlade onaj koji je bio na čelu i prošle vlade. A to je osoba koja apsolutno i do detalja odlučuje o svemu. Jedan dio najvažnijih ministara je isti, oni su se, doduše, malo zarotirali", kazala je.

"Premijer te vlade, premijer ove vlade, 26. svibnja je rekao da je vlada pobijedila covid-epidemiju", podsjetila je Kosor.

"Zvono za uzbunu"

Zvoni li na uzbunu aktualno stanje?

"Prilike s kojima se danas suočavamo, da raste broj umrlih, da raste broj zaraženih, da je sustav gotovo na izmaku onih normalnih snaga, da u covid-bolnici na trenutak ne rade agregati jer je nestalo struje, pa dolazi u pitanje rad respiratora, to je definitivno zvono na uzbunu. Znate, sve ove mantre da mi sebi ne možemo dozvoliti novi lockdown, a zatvara se veliki dio zemalja EU, zaista je samo mantranje. Mi si ne možemo dozvoliti da se popuni svih 1500 kreveta na intenzivnoj skrbi i svih 15.000 kreveta u bolničkom sustavu", kazala je.

O lockdownu

Komentirala je potom glavni argument protivnika tzv. zatvaranja - što će biti s gospodarstvom.

"Vi mislite da ovo što se događa u zdravstvu, da se veliki broj liječnika i medicinskih sestara izbaci iz stroja, ako broj zaraženih bude rastao, da to ne utječe na gospodarstvo!? Naravno da utječe. I svaki pritisak na zdravstvo utječe na gospodarstvo jer onda neće imati tko raditi", odgovorila je Kosor.

Odgovorila što bi ona napravila

Bivša predsjednica vlade objasnila je što bi ona napravila danas da je u poziciji premijerke. U prvom redu, istaknula je, "ne bi to učinila danas, nego još prije dva mjeseca".

"Očekivala sam nakon sto dana ove vlade precizan plan što će raditi ako broj zaraženih premaši određenu brojku. Gospodin Capak, glavni epidemiolog, rekao je 2. rujna 2020. da će broj zaraženih padati krajem rujna i početkom listopada. Tada, na taj dan, bilo je 311 novozaraženih. I to je ohrabrilo mnoge ljude da se ponašaju puno ležernije nego što bi se ponašali da je vlada napravila plan i rekla: Ako prijeđemo 400 novozaraženih, onda ćemo raditi to i to. Ako prijeđemo 500... ako prijeđemo 1000...", kazala je.

Nastavila je direktnim odgovorom bi li zatvorila društvo na nekoliko tjedana, kao što je pokrenula u Njemačkoj Angela Merkel, koju je Kosor u nekoliko navrata isticala kao primjer vođenja zemlje u dobu epidemije:

"Pa da, naravno."

Posebno je istaknula da ne bi imala problema sa zatvaranjem teretana, noćnih klubova, još u trenucima kad su se brojke tek počele povećavati krajem ljeta.

"Naravno da bih i jako razmislila prije dva mjeseca da sjednem s predsjednikom i razmotrim aktivaciju članka 17. Ustava Republike Hrvatske da se jedan pravi, stvarni, čvrsti okvir, koji bi bio obavezan za sve, a ne preporuka, da se sagradi u hrvatskom parlamentu", dodala je.

"Vlada mora napraviti plan"

"Vlada mora napraviti plan, učiniti život izvjesnim, i onda od građana tražiti da odobre taj plan", rekla je Kosor, što je jedini način na koji bi vlada mogla zadobiti povjerenje građana.

Podsjetila je i na to da se ništa nije dogodilo nakon slučaja s domom za starije i nemoćne u Splitu, podsjetila je na ministricu koja je govorila da se maske i ne moraju nositi, na ministra koji je "ljubio ruku jednoj šarmantnoj dami".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.