Kosor opet diže kredite: HEP će se do kraja ljeta zadužiti za više od 2 milijarde kuna

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA zatražila je od Vlade odobrenje za podizanje kredita u visini od 170 milijuna eura, a na današnjoj zatvorenoj sjednici premijerka Jadranka Kosor odobrila im je nova zaduženja.

Kod tri banke 150 milijuna eura, a kod HPB-a posebno 20 milijuna

Prema odluci Vlade Hrvatskoj elektroprivredi d.d. omogućuje se zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. Raiffeisenbank Austria d.d.i Zagrebačke banke u iznosu od 150 milijuna eura. U obrazloženju stoji kako će se novac utrošiti u opće poslovne svrhe ali i za pokrivanje plana investicija za tekuću godinu.

HEP će se zadužiti i kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 20 milijuna eura. U obrazloženju stoji kako će se taj novac iskoristiti za "financiranje redovitog investicijskog poslovanja i obrtna sredstva". 

Trebaju im pristupne ceste do Omble i otkup privatnog zemljišta

No postavlja se pitanje zašto se zapravo HEP zadužuje, s obzirom da su i nedavno iz Banskih dvora govorili da je u tijeku odobravanje kredita od strane EBRD-a u iznosu od 123 milijuna eura i to za projekt izgradnje HE Ombla u Dubrovniku.

Ako ste zaboravili, riječ je o za sada jedinoj realizaciji kapitalnih investicija Vlade Jadranke Kosor od 30 koliko ih je predstavila početkom godine, a prema najavama za ovu investiciju HEP je oko 13 posto potrebnog novca trebao osigurati iz vlastite dobiti, a ostalo iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Treba im za cestu do Omble  i otkup zemljišta!?

No, HEP je još početkom svibnja ove godine raspisao natječaj za HE Ombla iako još nisu odobrena sredstva EBRD-a. S obzirom da je HE Ombla važna karika u Kosoričinom obećanju o velikim vladinima projektima, mnogi su tada procijenili kako bi Vlada pred izbore mogla ići u izgradnju HE Ombla vlastitim sredstvima odnosno novcem HEP-a, s obzirom da EBRD još od prosinca prošle godine odugovlači odluku u ulasku u hrvatski projekt.

Kada smo u HEP-u upitali ide li taj novac u HE Omblu, tek su nam dijelom potvrdno odgovorili.

"Kreditno zaduženje HEP-a koje je danas odobrila Vlada RH koristiti će se za izgradnju novih objekata, kao što je novo zatvoreno skladište ugljena u Plominu, zatim za izgradnju pristupnih puteva i otkup zemljišta nove HE Ombla odnosno za one radove koji neće biti pokriveni kreditom EBRD-a, osim toga iz tih će se sredstava financifrati obnova i revitalizacija postojećih objekata prije svih HE Zakučac",  rekli su nam danas kasno popodne iz HEP-a dodajući da se svi ovi radovi financiraju iz kredita, a krediti će se otplaćivati iz redovnog poslovanja.

Zaduženja bila i prošle godine i u 2009. godini

Prije samo godinu dana HEP se zadužio kod Splitske banke na iznos od 10 milijuna eura te kod Erste&Steiermärkische Bank u iznosu od 4,4 milijuna eura. U 2009. godini HEP se zadužio za isti iznos kao sada odnosno za  170 milijuna eura.

Dobit ide u proračun

Valja naglasiti kako je HEP prošlu godinu završio s dobiti od oko milijardu kuna, a početkom mjeseca HEP je objavijestio da će polovicu prošlogodišnje dobiti, što je iznos od 493,37 milijuna kuna, uplatiti u državni proračun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.