Ljubičić: Vlada se u kampanji za EU koristi plagijatom!; MVPEI: Nismo krivi mi, kriv je autor!



UGLEDNI hrvatski dizajner Boris Ljubičić optužio je Hrvatsku vladu za plagijat! Ljubičić je ostao šokiran kad je vidio da je Vlada u kampanji za Europsku uniju bezočno plagirala njegov koncept, popularne "hrvatske kockice".

"Mnogi su pomislili da se sa znakom kojim se propagira EU u Hrvatskoj napokon nešto promijenilo i da sam počeo dobivati čestitke za kreativnost, upornost, suvremenost rješenja ne znajući pravo stanje stvari", kaže Ljubičić koji je "kockice" izradio još 1990. godine i od tada su stalni motiv njegovih radova.

Reklame krenule iako je Ljubičić upozorio Vladu na plagijat

"Zanimljivo je da je na službenoj prezentaciji upotrjebljena opća definicija hrvatskog vizualnog identiteta, bez navođenja autora i da je to predstavila predsjednica Vlade kao jednostavno, čisto i jasno. Iako iza rada koji je usvojen na javnom natječaju stoji INNOVO DBB d.o.o., ali ne i ime nekog dizajnera, važan je naručitelj projekta i njegov korisnik, a to su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova, a suodgovoran je i HRT koji na naše pismeno upozorenje ne reagira, te i dalje emitira spotove sa spornim znakom", koji je slučaj predao odvjetnici Sanji Artuković, te će zadovoljštinu tražiti na sudu.

Ljubičićeva odvjetnica još je 5. srpnja poslala Jadranki Kosor i ministarstvu Gordana Jandrokovića zahtjev za zabranom korištenja koncepta koji predstavlja plagijat Ljubičićevog autorskog djela, ali je nakon toga HRT svejedno počeo emitirati reklame koje sadrže navedeni plagijat. Na ovaj način, tvrdi odvjetnica Artuković, nanesena je dodatna šteta Ljubičiću, ali i samoj Republici Hrvatskoj, koja se u kampanji od nacionalnog značaja koristi eklatantnim plagijatom.

Što će reći Europska komisija?

Artuković je stoga 15. srpnja ponovo pisala Kosorici i Jandrokoviću, te zatražila da se u roku od 48 sati zaustavi svako daljnje korištenje plagijata Ljubičićevog autorskog djela, kao i da u dnevnom tisku objave ispriku Ljubičiću zbog teške povrede njegovih autorskih prava.

Ukoliko Vlada u svojoj kampanji nastavi koristiti sporni logo, Ljubičić će Europsku komisiju, koja vrši monitoring nad Hrvatskom, obavijestiti o neispunjavanju danih jamstava vezanih  priznanja i zaštite prava intelektualnog vlasništva na koja se Republika Hrvatska obvezala u Poglavlju 7 pregovora s Europskom Unijom.

MVPEI: Nismo krivi mi, kriv je autor

Iz Jandrokovićevog ministarstva potvrđeno je da su zaprimili zahtjev Borisa Ljubičića i njegove odvjetnice, te da će razmotriti sve navode i o njima se očitovati. No, MVPEI unaprijed je oprao ruke od svake krivnje tvrdnjom da je vizualni identitet kampanje za EU odabran na javnom natječaju i da su svi sudionici natječaja jamčili da su isključivi vlasnici dizajna i da na njega nitko drugi ne polaže prava.

Ocjenjivački sud koji je odabrao najbolje prijavljeno dizajnersko rješenje sastojao se od četiri predstavnika MVPEI-ja i tri predstavnika struke. "Svojim potpisom na prijavnici natjecatelji su potvrdili autorstvo natječajnog rada, čime su jamčili da su ovlašteni za njegovu predaju i da posjeduju ovlasti daljnjeg korištenja i izmjene natječajnog rada", poručuju iz ministarstva, te dodaju kako je ugovorom definirano kako u suprotnom sve obveze koje bi eventualno proizlazile iz zahtjeva trećih osoba suprotnih danom jamstvu padaju na teret autora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.