Koštunica: Srbija je priznala Kosovo

"U PROTOKOLU o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova i Euleksa vlast Srbije priznala je postojanje granice između Srbije i Kosova. Granica je ključni atribut državnosti, a ovaj sporazum utvrđuje prekograničnu suradnju Srbije i Kosova.", naglasio je u razgovoru za srpski dnevnik Danas predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Naime, Koštunica je odgovorio je na pitanje o izrazu "granica" u Sporazumu o suradnji MUP-a Srbije i Euleksa za srbijanski Danas

"Svaka država koja potpiše sporazum o prekograničnoj suradnji formalno je priznala da se njezinn državni teritorij prostire do granične linije i istovremeno priznaje da preko granične linije počinje teritorij druge države", pojasnio je Koštunica dodajući da smatra kako je ovaj sporazum težak udarac državi Srbiji i neposredan akt priznavanja granice nezavisne države Kosovo. Ovim činom, smatra Koštunica, trenutna vlast ispunjavajući strane diktate izdala je svoj narod, državne interese i Srbije i Kosova. 

Igre i dvosmislenosti srbijanske vlasti

Na pitanje kako su do sada rješavane terminološke "dvosmislenosti" i nepreciznosti rješavane u Rezoluciji 1244, odgovorio je da dok se država Srbija borila za Kosovo nije potpisan niti jedan dokument koji je imao bilo kakvu dvosmislenost. U Rezoluciji 1244 jasno i izričito piše da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da misija UN-a nije statusno neutralna, već da mora poštovati suverenitet Srbije.

Tek kada je aktualna vlast priznala Euleks, po njegovim riječima, započele su igre i dvosmislenosti i protupravna tumačenja kako nezavisnost Kosova proizlazi iz Rezolucije. Tako su neke države "cinično navele kako su suglasno Rezoluciji priznale Kosovo"

Euleks u svojim programskim dokumentima izričito navodi da "granična policija - Kosovska policija - ima punu vlast i kontrolu nad granicom Republike Kosovo" i "da će službenici Euleksa djelovati u punom skladu sa zakonima i uredbama Republike Kosova koji su na snazi".

Sporazum krši Ustav Srbije

Koštunica tvrdi kako je ovim sporazumom prekršen Ustav  te kaže da "svakom građaninu i bez posebnog pravničkog znanja bit će sve jasno kad pročita član 8 Ustava Srbije, koji kaže da je teritorij Republike Srbije jedinstven i nedjeljiv."

"Granica Republike Srbije je nepovrediva, a mijenja se po postupku za promjenu Ustava. Svi znamo da je naša državna granica dovedena u pitanje postupkom kojim se drastično krši Ustav - potpisom sadašnje vlasti na sporazum s Euleksom o prekograničnoj suradnji. Ma koliko vlast svojom propagandom obmanjivala građane, ovo je ipak stvar zdravog razuma i nema nikakve sumnje da ovaj sporazum ruši Ustav i to u pravom smislu, jer je riječ o granici države", zaključio je Koštunica.

Sporazum su srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova i Euleks potpisali prošli petak, a njegova svrha je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala između Srbije i Kosova te bi se njime ojačao nadzor prelaska ljudi i stvari na granici. Potpisivanje sporazuma je jedan od tehničkih uvjeta kojeg je Srbija morala potpisati za zadovoljenje eliminacije viza za ulazak u schengenski prostor s 1. siječnjem 2010. godine.

Sporazumom nije zadovoljno ni službeno Kosovo

Sporazumom nisu zadovoljni na Kosovu iako je to početak njihovog suvereniteta. Službena Priština je ustrajala da su u sporazumu nadležne samo kosovske institucije. Nakon mnogobrojnih sastanaka s predstavnicima EU predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci su se složili da Kosovo nije stranka sporazuma i kako će nastaviti sudjelovanje s EU.

U danima potpisa u Prištini protiv tog sporazuma protestiralo je više tisuća ljudi. Kosovo su do sada priznale 62 države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.