Kovač i Stier dali znakovite izjave. Uskoro kreću u napad na Plenkovića?

Foto: Borna Filic, Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆEVI oponenti u HDZ-u Miro Kovač i Davor Ivo Stier u saboru su dali izjave iz kojih je prilično jasno da uskoro kreću u napad na Plenkovića.

"Imamo statut svoje stranke, on je jasan, treba ga poštivati i nepoštivanje statuta značilo bi raditi protiv interesa HDZ-a. To ne dolazi u obzir, nema tu nikakvih manipulacija, ne smije ih biti, čuli smo gospodina Bačića koji govori razumno da se unutarstranački izbori moraju održati na proljeće. HDZ-u treba rekonstrukcija, trebamo se posložiti, to ću napraviti nakon unutarstranačkih izbora i nakon toga će presloženi HDZ pobijediti na izborima", rekao je Kovač.

"Nama su birači na europskim izborima i na predsjedničkim izborima jasno rekli da su nezadovoljni. Mi smo dvaput posrnuli, trebamo nešto promijeniti, ja sam o tome javno govorio, te će se promjene dogoditi nakon izbora u HDZ-u i nakon toga ćemo presloženi, rekonstruirani, obnovljeni imati potencijal za pobjedu na izborima za sabor. To je pravi put", poručio je Kovač.

Istaknuo je da je u kontaktu i s Davorom Ivom Stierom, ali i s drugim stranačkim kolegama, no nije ih imenovao. "Ovo nisu avanturistički pothvati, mi smo ozbiljni ljudi, želimo da HDZ bude čvrst, snažan, programatski jasan, da se zna što je HDZ. Ne možemo biti supermarket, moramo jasno poručiti svojim biračima da ćemo ih vratiti u svoje okrilje, s jasnim porukama i vrijednostima. Mi ćemo u tome uspjeti", rekao je Kovač.

Što se tiče koalicije s HNS-om, Kovač je rekao da je prije tri godine bio za to da se nakon raskida koalicije s Mostom ide u nove izbore, a ne u koaliciju s HNS-om te da je bio protiv toga da HNS dobije Ministarstvo obrazovanja. "Tada bismo sigurno dobili na izborima", rekao je Kovač.

 

Prije Kovača izjavu je u saboru dao Stier. Rekao je kako je do stranačkim izbora alternativa Plenkoviću biti spremna. 

Stier: Alternativa Plenkoviću će biti spremna

"Alternativa ovom stranačkom vodstvu, kad god bili izbori, bit će spremna. Dakle, ja očekujem da stranačka tijela, kao što je najavljeno, što prije definiraju kada će biti ti izbori i da donesu sve provedbene akte da se izbori mogu organizirati i provesti", kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier, odgovarajući u saboru na novinarsko pitanje očekuje li da će unutarstranački izbori biti u statutarnom roku. Stier je kazao kako će onda članice i članovi HDZ-a izabrati kojim smjerom žele ići", rekao je. 

I on je, kao i Kovač, rekao da su birači rekli svoje i na europskim i na predsjedničkim izborima. 

"Jasno su nam rekli i na europskim izborima, i na ovim predsjedničkim, što žele da se promijeni. Poslali su jasnu poruku što se tiče borbe protiv klijentelizma, što se tiče i samog političkog identiteta HDZ-a. Postoji alternativa u HDZ-u koja je spremna provesti te promjene koje moraju biti odlučne, institucionalne i brze. Odlučne jer moramo doista čuti što su nam građani rekli, biti spremni promijeniti ono što se mora promijeniti, a zadržati sve ono dobro. Institucionalne jer nema rušilačke politike. Moramo biti odgovorni i prema državi i prema poziciji RH danas u Europi. Moraju biti u skladu sa Statutom i brze jer taj proces unutarstranačkih izbora mora biti otvoren i demokratski, ali isto tako i kratko trajati. Ne bi bilo dobro za rejting stranke da dugo traje", rekao je Stier. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.