Kraj farse: I bez grama heroina Cvik će proći kao Kale, diler koji je proslavio Bajića?

MLADEN BAJIĆ postigao je senzacionalni uspjeh osuđujućom presudom od 34 godine zatvora protiv supružnika Željka i Vedrane Kalebića. Bilo je to prije nepunih 10 godina, postupak je išao prilično glatko, jer su zaplijenjene kile heroina, a nije bilo problema ni s optužbom za pranje protuzakonito stečenog novca, čak pet i pol milijuna kuna. Našlo se stanova, gotovine...

Bajića Kale lansirao u orbitu

Presuda sutkinje Spomenke Tonković bila je prva takva u regiji. Bajiću je donijela međunarodni ugled, a koju godinu kasnije i fotelju glavnog državnog odvjetnika.

Nakon Kale i žene mu, na splitskom Županijskom sudu ne pamte postupak u kojem su dilerima sudili i za pranje novca. Do Cvika. Predsjednik sudskog vijeća Zoran Matulović ima ipak nekog iskustva s tim kaznenim djelom, 2007. godine na sedam godina zatvora osudio je bivšu šeficu PBZ-a u Jelsi Margitu Gamulin Kožul, koja je s računa stranaka pokupila 6,5 milijuna kuna i time pokupovala kuće i terene. 

Dilanje, organiziranje, sprečavanje i pranje

Jakša Cvitanović Cvik danas bi u 13.30 sati mogao biti osuđen za sva četiri kaznena djela za koja ga tereti Uskokova optužnica. Dilanje, organiziranje zločinačke organizacije, pranje novca i tri sprečavanja dokazivanja...

Sudsko vijeće u dvojbi je oko primjene Kaznenog zakona. Po kojem će osuditi Cvika i ekipu? Po starom, važećem do početka listopada 2006. godine, koji propisuje minimum od tri godine za temeljno djelo. ili novom, koji letvicu diže za dvije godine?

Po starom ili novom Zakonu?

Uskok se nada primjeni strožeg zakona, poziva se na izvjesnu rješidbu Vrhovnog suda, no njime je pokriven tek posljednji mjesec inkriminiranog razdoblja od tri godine. Cvika u Veloj Luci nije bilo od srpnja i krunska svjedokinja Želita Tomić navodi da je bila oteta jer nije htjela više dilati. Nevolja je samo u tome što se ni sama ne sjeća je li to bilo u rujnu ili listopadu 2006. godine. Za otmicu po treći put sude Enesu Agoviću i Nikoli Petričeviću, koji se našao i na optuženičkoj klupi u postupku za dilanje. Sud ih je dvaput oslobodio jer nije bilo nikakvih dokaza da je Želita uistinu bila oteta. 

Želita, Petra, Rino i Ivan

Da su birali, nisu mogli goreg svjedoka pronaći. Želita je stara ovisnica, svaki put kad je uhvate, policiju uputi na nekoga, samo da nju ne bi ostavili iza rešetaka. U Splitu sude i njenom bivšem dečku Vedranu Biuku, kod kojeg se u ljeto 2006. godine opskrbljivala heroinom. Kako je onda dilala za Cvika?

Petra Gugić, bivša Cvikova djevojka, ima par razloga da kaže koju protiv njega. Vjerojatno još pamti batine koje je dobila kad su bili u vezi, a usto je i supruga Damira Rašidagića, sina velolučkog veterinara, koji je prije dvije godine završio u zatvoru nakon što je uhvaćen u Splitu s kilogramom heroina. Rašidagić i Cvik veliki su suparnici, mnogi bi rekli i konkurencija. Damirov otac Adnan kaže da je Cvik zlo i da je zatrovao mladost na otoku, no o sinu misli sve najbolje.

Ivan Marinović treći je Uskokov svjedok, kojeg je Cvik uz Gugićku i Rina Cetinića navodno pritiskao da promijeni iskaz. Susjedi su u Veloj Luci, Cvik je Marinovića uhvatio kako mu krade po kući pa ga je namlatio jer mu to nije bilo prvi put. Marinović je teretio Cvika za prodaju heroina, no obrana ima dokumentaciju iz koje proizlazi da je Cvik u to doba bio u - bolnici. Oporavljao se od teškog pada s motora i višestrukih prijeloma ruku. Ozljedu nije zaliječio, tvrdi da je zbog neprimjerene njege u zatvoru ostao trajni invalid.

Ispale Želita i sestra, nema Birimiše, dvojica umrla od heroina...

Uskok je zaključio da je Cvikova skupina u tri godine dilanja na Korčuli obrnula čak sedam milijuna kuna. Malo se od toga moglo vidjeti. Par brodova, par motocikala, skupa BMW petica koju je uzela Cvikova dragana, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša... Valjda je i ona nešto zaradila svojom odvjetničkom praksom. Presudu nije dočekala. Ispala je iz postupka ove zime nakon što se teško razboljela pa će joj (pre)suditi odvojeno. U sudnici se više nije pojavljivala.

Nije samo Birimiša ispala iz postupka. Odmah na početku s liste osumnjičenika uklonjene su Želita i njezina sestra, također ovisnica. Dvojica optuženika su umrla na slobodi od heroina. Slavko Vlačić nije preživio prvu noć nakon puštanja iz pritvora početkom 2007. godine. Odmah se "sredio", šut je bio fatalan. Goran Novak na slobodi je čekao suđenje. Godinu dana nakon Vlačića umro je u Splitu, htio se malo proveseliti s prijateljem nakon što je par mjeseci plovio na brodu.

Bookmakeri stavili na 12 godina

Sudsko vijeće, Matulović i njegovi kolege Mlađan Prvan i Damir Romac imaju prilično nezahvalan zadatak. Dokazni materijal krajnje je tanak, sve počiva na svjedocima upitne vjerodostojnosti. Cvik je bio pod tajnim mjerama nadzora mjesecima prije uhićenja, ništa mu nisu pronašli. Tko je taj koji cijeli državni aparat vuče za nos pa dila godinama i obrće milijune, a ništa mu ne nađu? Kako je moguće da kod 20 uhićenih ne nađu ni gram droge? Što će biti danas, hoće li Cvik proći poput Kale nekad? 

Djelo po djelo, sve i ako nije neka organizacija, skupit će se lijepi zbroj godina. Dobri poznavatelji prilika uložili su oklade na 12 godina zatvora. To bi otprilike mogla biti mjera ako se sud odluči na novi zakon. Po starom, bit će koja godina manje. Razlika? Trideset, četrdeset posto, po prilici...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.