KRAJ TRGOVINSKOG RATA NA VIDIKU U petak se ukida Tolušićev pravilnik?

Foto: Hina

SPORNI pravilnik Ministarstva poljoprivrede i ministra Tomislava Tolušića, kako neslužbeno doznaje RTL, povlači se ovaj petak.

Taj je pravilnik, uveden sredinom srpnja, posljednjih dana prouzrokovao pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regiji koje nisu članice EU-a. Upravo su se one našle najpogođenije novim hrvatskim mjerama kojima su predviđene dodatne kontrole pri uvozu voća i povrća.

No, Tolušiću je brzo odgovorila Srbija koja je pooštrila kontrolu pri uvozu svih proizvoda iz Hrvatske. Srbiju su podržale BiH i Makedonija, koje su zaprijetile uvođenjem istih mjera.

Trgovinski rat završio je i na stranicama brojnih svjetskih medija, a stidljivo se javila i EU prilično šturim priopćenjem u kojem je pozvala na poštivanje međunarodnih ugovora. Sve je to valjda bilo dovoljan znak Andreju Plenkoviću koji je jučer u Dnevniku, u istom onom intervjuu u kojem je najavio odgodu poreza na nekretnine, pozvao Tolušića da pronađe rješenje.

"Sigurno da se ovakva situacija u regiji može riješiti, razgovarao sam s Tolušićem i s ministrima u regiji. Tolušićeva ideja bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje Hrvatska uvozi. Od mene je dobio direktan nalog da, u skladu s međunarodnim ugovorima, pronađe rješenje i otkloni bilo kakve spekulacije o trgovinskom ratu.

Što se tiče pravilnika, očekujem da se pronađe rješenje do kraja ovoga tjedna", kazao je Plenković.

Stalno je aktivan i srpski ministar Rasim Ljajić.

"Mi očekujemo prijedlog hrvatske strane tijekom dana ili sutra najkasnije, u svakom slučaju vjerujem da će on biti značajnije izmijenjen. U razgovorima koje smo vodili ova dva dana stekao sam dojam da postoji spremnost kod svih da se ovaj problem što prije riješi", kaže srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ukidanje spornog pravilnika, do kojeg bi trebalo doći navodno već u petak, bilo bi u skladu s Plenkovićevim naređenjem da se rješenje nađe do kraja tjedna.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.