Kraus: Hrvatska Židovima ne želi vratiti imovinu

ŽIDOVI su danas diljem svijeta obilježavali Dan stradanja i junaštva ili Jom Hašoa, a komemoracija židovskim žrtvama nacizma i fašizma održana je i kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom Mirogoju gdje predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus nije imao lijepe riječi za Hrvatsku.

Kazao je kako o problemu povrata židovske imovine ne može reći ništa pozitivno. "Sve više postaje jasno da nam se otetu imovinu ne želi vratiti i da je to projekt začet samim zakonom o povratu imovine", kazao je Kraus i dodao pravna država već 20 godina izbjegava obveze prema Židovima.

"Odnos prema žrtvama holokausta izražava se samo na formalnoj razini"


Smatra kako se odnos prema Židovima žrtvama holokausta izražava samo na formalnoj razini kada se na raznim komemoracijama priča o pijetetu i žaljenju zbog onoga što je bilo. "Bez povrata imovine nismo u stanju realizirati niti jedan važniji projekt, bilo da je riječ o socijalnim ili kulturnim programima te izgradnji u Praškoj o kojoj se godinama govori", kazao je Kraus i dodao kako bi Hrvatska te probleme trebala riješiti prije ulaska u EU.

UN je 27. siječnja, dan kada je oslobođen logor Auschwitz, proglasio kako Međunarodni dan sjećanja na holokaust, ali se Izrael žrtava holokausta tradicionalno prisjeća 27. nisana, na dan ustanka u varšavskom getu i tjedan dana prije Dana neovisnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.