Može li Al Jazeera preživjeti krizu u Kataru?

Foto: Getty

KATARSKA medijska kuća Al Jazeera nedvojbeno je učinila ovu malenu, ali bogatu arapsku državu globalnim akterom.

No u jeku diplomatske i gospodarske izolacije Katara od strane njegovih susjeda, sve više jača strah da renomirana medijska mreža neće preživjeti ovu krizu, javlja BBC.

Izvještavanje Al Jazeere često je izazivalo kontroverze i bijes katarskih susjeda, posebice egipatskog režima Hosnija Mubaraka tijekom Arapskog proljeća i, kasnije, režima generala Abdela Fataha al-Sisija koji je došao na vlast nakon što je pučem srušio demokratski izabranog predsjednika Mohameda Mursija, lidera egipatskog Muslimanskog bratstva.

Saudijska Arabija ukinula licencu i zatvorila urede Al Jazeere

Štoviše, Al Jazeera je već i sama zahvaćena trenutnom diplomatskom krizom: Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati blokirali su njenu web-stranicu krajem svibnja, nedugo prije nego su prekinuli sve diplomatske veze s Katarom 5. lipnja.

Saudijska Arabija je zatim zatvorila i urede Al Jazeere i ukinula njenu licencu za emitiranje, optužujući je za primicanje "terorističkih zavjera", podršku hutijskim militantima u Jemenu i pokušaj "razbijanja unutarnjih saudijskih redova".

Katar se sada nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji. Iako poriče optužbe za podršku teroristima, ova zemlja će vjerojatno morati pristati na značajne ustupke kako bi se izvukla iz političke, gospodarske i prometne izolacije koja joj je nametnuta.

Emiratski komentator: Al Jazeera će se morati ugasiti

Feras Kilani, dopisnik za BBC Arabic iz Dohe, smatra da će medijske reforme biti glavni uvjet koji će Saudijska Arabija i njeni saveznici postaviti Kataru. Al Jazeera će vjerojatno preživjeti ali će morati promijeniti svoju uredničku politiku, dok bi televizijska mreža Al-Araby, smještena u Londonu, mogla biti ugašena, predviđa Kilani.

"Al Jazeera je već dugo godina predmet spora za zaljevske države i Egipat, čak i prije svojih slavnih dana izvještavanja tijekom Arapskog proljeća", piše emiratski komentator Sultan Soud al-Kasemi, koji predviđa da će katarski susjedi tražiti "potpuno gašenje Al Jazeere prije nego se počne s ikakvim mirenjem".

Direktor Al Jazeera English: Mi smo profesionalni i objektivni

Al Jazeera zapošljava preko 3000 ljudi u Dohi i diljem svijeta. Giles Trendle, direktor Al Jazeera English, slaže se da "trenutna kriza predstavlja novi izazov i nove okolnosti" za medijsku mrežu, ali dodaje kako "Al Jazeera ostaje predana nastavljanju svog pionirskog i hrabrog novinarstva diljem svijeta u profesionalnom, uravnoteženom i objektivnom tonu". Trendle smatra da "jedino oni koji žele da se čuje samo jedna strana priče" Al Jazeeru optužuju za pristranost prema Muslimanskom bratstvu i drugim organizacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.