VIDEO Čovjek optužen za neke od najgorih zločina u državi postao predsjednik Zimbabvea

Foto: Hina
 
EMMERSON Mnangagwa položio je prisegu za predsjednika Zimbabvea na svečanosti u prepunom stadionu u Harareu, piše BBC.
 
Poznat pod nadimkom Krokodil zbog svoje okrutnosti i dugovječnosti u vladi, Mnangagwa je postao novi predsjednik nakon ostavke diktatora Roberta Mugabea, koji je vladao 37 godina i doveo zemlju do ekonomske propasti.
 
Bivši potpredsjednik Mnangagwa smijenjen je ranije ovog mjeseca jer je Mugabe namjeravao predati vlast svojoj supruzi Grace, najomraženijoj ženi u državi poznatoj pod nadimkom Luđakinja Zimbabvea. Uslijedio je vojni udar i Mugabe je prisiljen na ostavku.
 
 
Novi predsjednik optužen za neke od najgorih zločina od nezavisnosti Zimbabvea
 
Opozicija je novom predsjedniku poručila kako želi da zaustavi "kulturu korupcije" u državi. Međutim, predviđanja za budućnost nisu vrlo optimistična jer se Mnangagwa smatra odgovornim za neke od najgorih zločina koje je vladajuća stranka Zanu-PF počinila od nezavisnosti Zimbabvea u 1980. godini.
 
U tadašnjem građanskom sukobu ubijene su tisuće civila, ali Mnangagwa je porekao odgovornost za ubojstva te okrivio vojsku.
 
Na inauguraciji nisu sudjelovali Mugabe i njegova supruga, a lokalne novine su objavile da je bivši predsjednik "izrazio lijepe želje i potporu za novog predsjednika". Mnangagwa je prije nekoliko dana izjavio da će dovesti "novu demokraciju" u državu, a tijekom inauguracije je obećao stvoriti radna mjesta za čak 90 posto nezaposlenih stanovnika Zimbabvea.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.