Krstičević će spiskati milijune naših kuna na kapelicu u vojarni

Foto/montaža: Index/MORH/Pixsell/Dusko Jaramaz/123rf

MINISTARSTVO obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem na izgradnju kapelice u vojarni u Vinkovcima planira potrošiti 3,6 milijuna kuna.

MORH traži izvođača radova

Danas je, naime, u Oglasniku javne nabave objavljen “poziv na nadmetanje” za izvođenje radova na izgradnji kapele u vojarni 5. gbr Slavonski sokolovi.

Procijenjena vrijednost posla je 3,6 milijuna kuna, a ponude se mogu dostaviti do 24. srpnja. Predviđeno vrijeme trajanja radova koji bi se trebali odvijati u dvije faze je do kraja svibnja 2020. godine.

Ministarstvo obrane prema planu proračuna za 2019. godinu ukupno će potrošiti više od pet milijardi kuna.


MORH će ove godine na "duhovnu skrb" potrošiti 12,5 milijuna naših kuna

U svom proračunu MORH ima i stavku “Duhovna skrb” koja ove godine porezne obveznike košta 12,5 milijuna kuna.
Čini se da su duhovne potrebe zaposlenika MORH-a, odnosno HV-a sve veće, s obzirom na to da ta stavka svake godine značajno raste. Tako je 2017. iznos za duhovnu skrb iznosio 9,1 milijun kuna, sljedeće 2018. je iznos porastao na 10,4 milijuna kuna, da bi ove godine duhovna skrb poskupjela na 12,5 milijuna kuna.

Duhovnu skrb mora netko i provoditi, pa od tih 12,5 milijuna kuna, najveći dio otpada na troškove zaposlenih koji su 8,2 milijuna kuna, od čega 6,9 milijuna kuna iznose plaće.

Troše naš novac na crkvu u sekularnoj državi

O duhovnim potrebama vojske brine Vojni ordinarijat koji je ustanova Katoličke crkve, osnovan je 1997. na temelju tzv. Vatikanskih ugovora. S druge strane, u MORH-u postoji “Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu”. Treba napomenuti i da je Hrvatska po svom Ustavu sekularna država, odnosno ona u kojoj su vjerske zajednice odvojene od države.

Kako se navodi na njihovim stranicama, “Samostalni odjel koordinira i organizira rad između Ministarstva i Vojnog ordinarijata; posreduje tehničku pomoć Vojnom ordinarijatu od Ministarstva kod organiziranja hodočašća; u dogovoru s Vojnim ordinarijatom organizira i koordinira: duhovne vježbe djelatnika Ministarstva, obilježavanje kalendara državnih i vjerskih blagdana, služenje svetih misa i svetih misa zadušnica, susrete s vjernicima, promidžbene aktivnosti, stručna predavanja te provedbu pastoralnog rada i drugih aktivnosti duhovnog i vjerskog sadržaja; sudjeluje u međunarodnim aktivnostima vezanim uz duhovnu skrb djelatnika Ministarstva i pripadnika Oružanih snaga te obavlja i druge poslove iz svoje nadležnosti.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.