TRGOVAČKI rabati te povrat kruha glavni su razlozi povećanja cijena kruha koje će uskoro porasti od 20 do 60 lipa po štruci, odnosno u prosjeku 40 lipa, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare koju je održao direktor Žitozajednice Davorin Hrsto.
Povećanje cijena na neke pekarske proizvode će se početi sukcesivno primjenjivati već od danas, rekao je Hrsto te dodao kako će osim pekarskih proizvoda poskupjeti i brašno, sa 1,65 kuna koliko sada košta na prosječnih dvije kune po kilogramu.
Dogovor o poskupljenju pekarskih proizvoda i kruha načelno je postignut na razini udruženja mlinarsko-pekarske industrije, no svaka članica udruge ima pravo individualne odluke kada će uvesti poskupljenje te koliko će i koji proizvodi poskupjeti.
Žitozajednica je udruženju mlinara i pekara preporučila da ne poskupljuje cijene polubijelog kruha obzirom da se radi o namirnici namijenjenoj uglavnom socijalno osjetljivoj kategoriji stanovništva, no ta preporuka nije obvezujuća.
Hrsto navodi kako su trgovački rabati koji se kreću oko 30 posto te povrat kruha koji prelazi 17 posto proizvodnje, glavne razlozi za donošenje odluke o poskupljenju pekarskih proizvoda. Te stavke čine 50 posto cijene kruha ili prosječno 1,7 kuna po štruci polubijelog kruha, dok su kod ostalih vrsta kruha postoci daleko veći.
Cijena štruce bijelog kruha kreće se od 6,8 do 7,4 kune, a Hrsto smatra da "ta štruca zavrjeđuje cijenu jedne litre eurosupera ili cijenu pola kutije nekih prosječnih cigareta".
R.I.