Kruljac neće u zatvor, Huanito hoće. Evo što o tome kaže Huanitova majka

Foto: Pixsell/Nel Pavletić/Facebook

HUANITO Luksetić je ove godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi si olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom. Luksetić je prijavljen zbog uzgoja 11 biljaka marihuane. Vijeće riječkog Općinskog suda osudilo ga je jer smatra da je uzgajao preveliku količinu konoplje a da bi bila samo za osobnu uporabu.

>> Kruljac neće u zatvor. Njegov tata je bio na piću s ministrom Božinovićem

>> Ovo treba glasno reći: Pravosuđe je najgori hrvatski rak

>> Kruljcu zbog hrpe droge rad za opće dobro, Huanitu zbog liječenja travom zatvor

David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, pravomoćno je pak osuđen na godinu dana zatvora jer su ga uhvatili s hrpom droge, digitalnom vagom, uređajem za prešanje i velikom količinom novca. Konkretno, Kruljac je uhvaćen s 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117 tisuća eura. Zatvorska kazna mu je zamijenjena globom i općekorisnim radom.

Htjeli smo čuti komentar Huanita Luksetića o svemu tome, no on se ne osjeća dovoljno dobro za razgovor s novinarima pa smo razgovarali s njegovom majkom Zlatom.

Huanito je bolestan, David Kruljac je zdrav

Za početak nas je zanimalo kako gleda na usporedbe presude njenom sinu i Davidu Kruljcu.

''Ne može se tvrditi da je to isto jer je Huanito bolestan. Huanito je pravio ulje za sebe jer je bolestan, a ja ne znam za koga je radio taj dečko. No jasno je svima da pravda i pravo nisu isto, a kod nas i nemaju veze. Huanito je kao bolestan čovjek dobio dvije godine zatvora i ja to nikad ne mogu shvatiti niti usporediti s nekime tko je zdrav. Onaj tko je zdrav ne može razumjeti bolesnoga. Huanita bi odlazak u zatvor sigurno prvo doveo u invalidska kolica, a dalje ne smijem ni razmišljati'', kaže Zlata Luksetić.

Odvjetnik Huanita Luksetića je nakon nepravomoćne presude podnio žalbu i sada je to u postupku u bespućima hrvatskog pravosuđa, a Huanito je od veljače u limbu i ne zna što ga čeka. 

Kako je sve to utjecalo na njega, pitamo gospođu Zlatu.

''Od trenutka kada je Huanito čuo presudu, on je doživio relaps. Već tada je teško izašao iz sudnice i od tada više ne može ništa raditi od onoga što je radio dok je koristio ulje. Većinom leži u krevetu, evo i sada leži i ne može razgovarati s novinarima, sve ga to jako uzrujava. Zbog te presude Huanitovo zdravstveno stanje se jako pogoršalo. Njemu je pomagalo ulje. On je pronašao pravu jačinu i kombinaciju ulja koja mu je pomagala i dok ga je uzimao on je mogao svašta raditi, primjerice okopavao je vrt. Ovo ulje što se može kupiti je preslabo za njega. Multipla skleroza nije obična bolest da čovjek može uzeti jednu tabletu i da ga to prođe kao neka glavobolja. Ulje se mora kontinuirano uzimati da bi mogao hodati i normalno funkcionirati'', objašnjava zabrinuta majka.

''Ako Huanito ode u zatvor, on možda iz njega neće živ izaći''

Što ako presuda Huanitu postane pravomoćna i on doista mora ići u zatvor na dvije godine?

''O tome ne želim ni razmišljati. Ja sam majka bez obzira koliko moje dijete ima godina i ne želim razmišljati o tome da će moje dijete završiti u zatvoru. Jako se nadam da kod nadležnih još postoji malo razuma. Revoltirana sam i ogorčena time kako se tretira Huanita, jer on nije nikoga ubio, nije nikome naštetio, a neki drugi ubiju ljude i hodaju slobodno po cesti. Ja to jednostavno ne razumijem. U mojoj glavi postoji nada da ima netko na tom sudu tko je normalan i razuman. Jer ako Huanito ode u zatvor na dvije godine, on iz njega možda neće ni izaći'', upozorava Zlata Luksetić.

Dodaje kako je ključno što je Huanito osuđen pod pretpostavkom da je on htio prodavati marihuanu. ''To je pretpostavka za koju nema dokaza. Nadam se da će netko na sudu moći to razlučiti'', kaže gospođa Zlata.

''Kod nas pravo i pravda nisu isto''

Pitamo je kako komentira činjenicu da hrvatski sud nije povjerovao tome da od multiple skleroze teško oboljeli Huanito uzgaja marihuanu da bi proizveo ulje koje mu pomaže, ali je povjerovao iskazu Davida Kruljca koji je tvrdio da je svu tu drogu i novac čuvao za nekoga Toma Forda iz Srbije.

''Znate što? Meni naše pravosuđe djeluje kao da je izašlo iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'. Ja to ne mogu shvatiti. Slušala sam vijesti u kojima je Kruljčev odvjetnik rekao da se taj slučaj ne može usporediti s Huanitovim, da to nisu dva ista slučaja. I nisu, ja se s time slažem. Ali kod nas ni pravo i pravda nisu isto. Svatko radi po svojoj savjesti i ako je nečija savjest takva da može jednoga poslati da guli krumpire zbog hrpe droge, a drugoga u zatvor jer se liječio, onda se to jedino može opisati kao - lud, zbunjen, normalan'', kaže Huanitova majka.

Za kraj nam je još rekla da se ona već osjeća očajno te još jednom naglasila da se Huanitu pogoršalo zdravstveno stanje zbog svega što mu se događa s pravosuđem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.