SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Ksenija Kaleb tuži liječničku komoru: "Lagali su o meni"

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Privatan album, Index

HRVATSKA liječnička komora ubrzo nakon smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića u Metkoviću je provela inspekcijski nadzor u kojem je najviše teretila dr. Kseniju Kaleb, pedijatricu iz Metkovića koja je prva prepoznala da je Gabrijel u životnoj opasnosti, pružila mu pomoć i zatražila da ga se hitno preveze u KBC Split. Komora je u svom nalazu navela da je dr. Kaleb učinila propust u medicinskom zbrinjavanju pacijenta. Zbog toga je dr. Kaleb tužila Komoru i traži da se njihov nalaz poništi, a razmišlja i o tužbi protiv svakog člana Komisije koji je potpisao taj nalaz. Za Index su ona i njen odvjetnik dali izjavu o tome.

Naime, Medicinski fakultet u Zagrebu nedavno je završio nalaz vještačenja o okolnostima koje su dovele do njegove smrti te su zaključili da dr. Kaleb nije učinila nikakav propust. Osobe koje se u tom vještačenju navode da su učinile propuste su njegova pedijatrica iz DZ-a Metković dr. Rasema Bubica, medicinska sestra u DZ-u Metković Nikolina Talajić koja je radila u ordinaciji dr. Vlade Krmeka te tri liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić, dr. Josipa Vekić i dr. Danijela Dragobratović.

Dr. Kaleb tužila Liječničku komoru: Tražim da mi se ispričaju i ponove nadzor

Odvjetnik dr. Kaleb, Antonio Volarević, Indexu je sad rekao da su oni tužili HLK pred Upravnim sudom u Splitu radi poništenja nalaza Komore u slučaju okolnosti koje su dovele do smrti Gabrijela Bebića.

"Sad čekamo da zakažu ročište i odluče o tužbi. Vjerujemo da će tužba biti uspješna i da će poništiti taj nalaz, a tad ćemo ići dalje. Kad poništimo nalaz, ne isključujemo mogućnost traženja naknadne štete od Komore i onih koji su potpisali nalaz. Nismo isključili da ćemo tužiti Komoru i svakog potpisnika nalaza Komore", rekao je za Index Antonio Volarević, odvjetnik dr. Ksenije Kaleb.

Dr. Kaleb, pedijatrica koja je prva prepoznala da se Gabrijel nalazi u smrtnoj opasnosti i pružila mu pomoć te tražila njegovo hitno prebacivanje u KBC Split, za Index je rekla da ju je Komora ponizila i povrijedila.

"Njihov izvještaj o inspekcijskom nadzoru je pristran, neobjektivan te sadrži niz laži i neistina. Borit ću se da se taj nalaz poništi i želim da organiziraju novi pravedni nadzor. Razmišljamo o tužbi za nadoknadu štete i želim da mi se ispričaju i to će me jedino zadovoljiti", istaknula je dr. Kaleb.

>>Zašto Komora napada liječnicu koja je jedina pomogla Gabrijelu?

Komisija Komore najviše propusta našla kod dr. Kaleb, jedine liječnice koja je pomogla Gabrijelu

Podsjetimo, Komisija HLK je, kako smo već ranije objavili, najviše propusta našla upravo dr. Kaleb.

"Učinila je propust u medicinskom zbrinjavanju pacijenta budući da je po postavljanju radne dijagnoze desnostrane upale pluća, sepse, septičnog urušaja, neodgodivo morala započeti provođenje postupaka liječenja akutnog hipoksemičnog zatajenja disanja i krvožilnog urušaja te specifično, etiološko liječenje invazivnog oblika infektivne bolesti. Imenovana liječnica morala je u svojoj pedijatrijskoj ambulanti neodgodivo započeti s volumenom nadoknadom bolusima kristaloidnih otopina do uspostave poželjnih vrijednosti kapilarnog punjenja. Trebala je ordinirati s obzirom na sumnju da se radilo o nedjelotvornosti aktualne antibiotske terapije, prvu dozu antibiotika širokog spektra. Značaj ranog ordiniranja antibiotika širokog spektra već unutar prvog do trećeg sata od uspostavljanja dijagnoze sepse sadržan je u smjernicama za sepsu", navodi se u zaključku Komisije HLK-a.

Nadalje navode kako je "obzirom da se radilo o teškoj hipoksemiji i hipoksiji imenovana liječnica neodgodivo morala započeti provođenje potpore dišnom sustavu, početno putem terapije kisikom na masku sa spremnikom, potom u slučaju izostanka terapijskog odgovora istu je trebalo eskalirati do postizanja adekvatnog kliničkog odgovora".

"Trebala je ostati s njim na Hitnoj"

"Ukoliko imenovana liječnica nije mogla isto primijeniti u ordinaciji u kojoj obavlja djelatnost zbog nedostatnih tehničkih uvjeta, ista je trebala provoditi u ordinaciji Hitne medicinske pomoći na način da je trebala adekvatno sudjelovati u liječenju vitalno ugroženog pacijenta odnosno pomagati liječnici i ostalim djelatnicima Hitne tijekom cijelog razdoblja zbrinjavanja pacijenta, od prijema pa sve do predaje liječniku helikopterskog tima HMP. Ukoliko se radi o liječenju djece, što je i bio slučaj, svakako je bolje da to čine liječnici specijalisti za dječje bolesti budući da je u programu usavršavanja doktora medicine iz pedijatrije predviđeno kako liječnik specijalist pedijatrije može i mora provoditi mjere vitalne podrške životno ugroženom djetetu", navodi se u zaključku Komore.

Inače, dr. Kaleb je Gabrijela odvela na Hitnu gdje ga je predala šefici ispostave Hitne dr. Marijani Matić koja je dječaka primila u 9:15 sati, a ona se potom vratila u ambulantu jer je imala punu čekaonicu bolesne djece koja su čekala pregled.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.