Kujundžić komentirao što će biti s novcem koji se skupio za Milu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će se, kao i uvijek dosad, pronaći rješenje za pokriće dugova veledrogerijama te istaknuo kako im je u posljednjih godinu i pol dana za isporučene lijekove i medicinski materijal isplaćeno 1,8 milijardi kuna duga.

"Vlada je naslijedila dug od 8 milijardi kuna s kojim se svo vrijeme mučimo. Uvijek smo iznalazili rješenja te smo veledrogerijama u zadnju godinu i pol, iz sredstava proračuna, a ne zaduživanjem države, platili negdje 1,8 milijardu kuna. Vjerujem da ćemo i sada naći rješenje za dugove koji idu prema tisuću dana", rekao je Kujundžić ispred Banskih dvora.

Istaknuo je kako troškovi za zdravstvo svugdje u svijetu rastu prosječno 5 do 10 posto godišnje zbog napretka koji nosi suvremena medicina i nove terapije koje se želi omogućiti i hrvatskim pacijentima.

Lijekovi će i dalje biti dostavljani bolnicama, a sav će dug biti plaćen veledrogerijama određenom dinamikom, rekao je Kujundžić uoči sastanka s ministrom financija o tome problemu.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je u ponedjeljak da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama ako se s vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama koji iznosi oko dvije milijarde kuna i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Komentirao slučaj Mile Rončević

Upitan što se može napraviti kako liječenje, kao u slučaju dvogodišnje Mile Rončević, ne bi ovisilo isključivo o dobroj volji građana, Kujundžić je odgovorio kako zdravstveno osiguranje nigdje u svijetu ne pokriva troškove eksperimentalnog liječenja te da zdravstveni sustav čini sve u granicama mogućnosti pa je tako fond za skupe lijekove HZZO-a u godinu dana povećan sa 700 na 1,4 milijarde kuna.

"Uistinu činimo sve u našim granicama. Mi smo za inovativne lijekove u roku godinu dana povećali budžet sa 700 na milijardu i 400 milijuna. Za sve oblike liječenja koji su na listi lijekova, koji su u EU, uvijek iznađemo sredstva", rekao je Kujundžić.

Komentirao je i što će biti s viškom novca koji se skupio za Milu Rončević.

"Eksperimentalno liječenje se nigdje iz fonda ne plaća. Vidjet ću sa službama, kako i mojim tako i s Ministarstvom financija, tko raspolaže i kako", rekao je Kujundžić.

"Moram pričati sa stručnim službama", dodao je ministar.

"Za slučaj male Mile treba pohvaliti ljude u Hrvatskoj i izvan zemlje. Naravno da jedan pojedinac ne može odlučiti koga će se i kako riješiti", rekao je Kujundžić.

"Fond za skupe lijekove postoji. Iz njega se plaćaju svi lijekovi. Eksperimentalno je nešto drugo, to ne plaćaju ni druge zemlje", rekao je ministar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.