Kurtović: Stanovnici Dalmacije jedini će skuplje plaćati struju

Screenshot: HRT

NENAD KURTOVIĆ, stručnjak za energetiku i savjetnik u udruzi Splitski potrošač, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" je rekao kako je vlada aktivirala članak 26. u Zakonu o energiji koji do sada nikada nije bio aktiviran u novijoj hrvatskoj povijesti, a to je da vlada preuzima ulogu nadzora u području cijene energije.

"Svi ugovori koji su bili na snazi i koji su od 1. listopada pa narednih šest mjeseci se neutraliziraju. Dio za energiju je univerzalno utvrđen za sve kupce električne energije unutar određene kategorije potrošnje", kazao je i dodao kako je vlada to razvrstala na kućanstvo i poduzetništvo.

Situacija s električnom energijom je takva da Hrvatska uspijeva većinu električne energije proizvesti iz vlastitih izvora. "Ostaje jedan dio uvozne koji je prema burzovnim cijenama jako visok i njega treba neutralizirati kako bismo štednjom smanjili potrošnju da bismo što manje uvozili", govori.

Stanovnici Dalmacije će više plaćati?

Naglašava kako mjera koju je vlada ponudila za kućanstva koja troše više od 2.5 tisuća kWh nije primjereno ponuđena kao dobro rješenje za Dalmaciju i stanovnici Dalmacije će jedini plaćati više u RH.

"Mi nemamo alternative, plaćat ćemo jedini više u RH, a povod za sve je prirodni plin koji sudjeluje u proizvodnji električne energije i toplinske energije, svi ti kupci su ostali tamo gdje jesu, a nama se podiglo. Mislim da to sve skupa nije dobro. Da se drugačije malo preraspodijelilo, ovog problema ne bi ni bilo", rekao je.

Novi pravilnik HEP-a je trebao stupiti na snagu s akontacijama koje su trebale ići od listopada. Pravilnik se trebao utvrditi prema metodologiji kojom je Hrvatska razvrstana u tri zone - kontinentalni, priobalni i planinski dio.

"Predviđeno je plaćanje različitih mjesečnih rata za akontacije, a predviđeno je i da ne plaćamo potrošnju u tekućem mjesecu. Trebali bismo dobiti pet akontacija za pet mjeseci, a šesta bi trebala doći u travnju za prethodnih šest mjeseci kako bi se izravnala situacija nakon očitanja", rekao je i dodao kako HEP ni vlada još nisu najavili da će to provesti.