Kuščević o referendumima: Dobro je da su uporni, neka uzmu dobrog odvjetnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR uprave Lovro Kuščević dao je danas izjavu o odluci Ustavnog suda kojom je odbacio sve zahtjeve inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje".

"Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je vlada napravila dobar i transparentan posao. Još jednom je pobijedila demokracija", kazao je ministar Lovro Kuščević, a prenosi N1.

Odluka o referendumu sada je na saboru.

"Htio bih da sabor što prije donese svoju odluku. Nažalost, Zakon o referendumu je manjkav, nedostaju propisani rokovi, sabor nema definiran rok u kojem mora donijeti odluku i to je jedan od razloga zašto smo krenuli u izmjene i dopune zakona. Već sutra će se održati sjednica radne skupine koja radi na izmjenama zakona. Želimo definirati sve rokove ovim promjenama, i za prikupljanje potpisa i provjeru itd. Mislim da će novi zakon pridonijeti transparentnijoj i boljoj provedi referenduma", najavio je ministar.

Kuščević: Dobro je da su uporni, neka uzmu dobrog pravnog savjetnika

Odbacio je tvrdnje građanskih inicijativa da je Ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. "Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili vladi, a vlada saboru. Mislim da je korektno što je sabor čekao odluku Ustavnog suda. Ne vidim tu odugovlačenje", ustvrdio je ministar.

Ne misli da se sabor mora javiti Ustavnom sudu.

"Sve je precizno objašnjeno, tko zna čitati, znat će to pročitati", poručio je ministar. Očekuje da će sabor uskoro zaključiti da inicijative nisu uspjele skupiti zakonom propisan broj važećih potpisa i da neće raspisati referendum.

Na upit o tome da će se inicijative obratiti Europskom sudu pravde, ministar odgovora kako je dobro da su uporne i poručuje im da uzmu dobrog pravnog savjetnika koji će biti u stanju čitati sve presude i mišljenja. 

"Zakon o referendumu će prekinuti pravnu dvojbu i donijet ćemo bolji zakon kako bi naši građani mogli iznijeti svoja mišljenja. Zakon će u prvom tromjesečju biti spreman, nakon toga ide u sabor", najavio je ministar. Na pitanje hoće li se novim zakonom definirati o čemu se neće moći odlučivati na referendumu, ministar odgovara da će na to pitanje odgovoriti stručnjaci iz radne skupine jer su oni najkompetentniji za to.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.