Kuvajt od sutra ima novog vođu

Foto: EPA

KUVAJTSKI princ prijestolonasljednik šeik Navaf Al-Ahmad Al-Sabah sutra će postati čelnik Kuvajta, nakon što je danas preminuo njegov brat, dosadašnji vladajući emir.

Kuvajtske vlasti objavile su to na državnoj televiziji. Prema ustavu te zaljevske države, princ prijestolonasljednik automatski postaje emir i preuzima vlast nakon zakletve u parlamentu.

Glasnogovornik kuvajtskog parlamenta najavio je da će novi emir to učiniti u srijedu u 11 sati po lokalnom vremenu.

Dosadašnji emir, šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, preminuo je u utorak u 91. godini, a kao svog nasljednika sam je odabrao svog 83-godišnjeg brata. 

Balans odnosa sa susjedima

Šeik Sabah vladao je zaljevskom zemljom izvoznicom nafte i američkom saveznicom od 2006. godine te je upravljao vanjskom politikom više od 50 godina.

"S neizmjernom tugom i boli za kuvajtski narod, islamski i arapski svijet i ljude i prijatelje nacije, kraljevska palača oplakuje smrt šeika Sabaha Al-Ahmada Al-Jabera Al-Sabaha, kuvajtskog emira", objavio je njegov ured.

Šeik Sabah nastojao je izbalansirati odnose s najvećim susjedima Kuvajta - uspostavivši prisne odnose sa Saudijskom Arabijom, ponovno izgradivši veze s bivšim okupatorom Irakom i držeći otvoren dijalog s Iranom. Pokušavao se umiješati u zaljevski sukob zbog kojeg su Rijad i saveznici nametnuli bojkot Katara.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.