Leasing kuće prevarile oko 50 tisuća Hrvata, DORH već tri godine radi izvide

Foto: Patrik Maček (Pixsell), Index

"U TIJEKU su izvidi poduzeti s ciljem razjašnjenja složene pravne materije i prouke zaprimljene dokumentacije prikupljene tijekom dosadašnjeg tijeka postupanja", stoji u odgovoru koji smo danas dobili od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a vezano za veliku prevaru leasing kuća, mahom u vlasništvu banaka. Prevara se procjenjuje na oko 700 milijuna kuna, a prevareno je oko 50 tisuća građana.

>> RBA Leasing prevario desetke tisuća klijenata za milijune kuna, vade se na zastaru

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Naime, riječ je o prijavi Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja je još u ljeto 2020. godine uputila DORH-u prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje počinjenja kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela.

DORH i dalje proučava materijal vezan za prevaru 

Kasnije je ta dokumentacija uvećana za niz drugih leasing kuća, mahom u vlasništvu banaka. Isto tako prošle su dvije godine od kada je hrabra bankarica Sanja Mehinović u videointervjuu na Indexu otkrila sve detalje prevare, no ništa se do sada nije dogodilo leasing kućama. 

"Istovremeno s proukom navedene dokumentacije, ovo je državno odvjetništvo zatražilo dodatne izvide, odnosno dokumentaciju od drugih pravnih osoba koja još nije zaprimljena", kažu nam danas iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva.

No, krenimo redom. 

Sve je počelo kada je Mehinović, bivša djelatnica RBA Leasinga, još 2019. godine prijavila je Hanfi leasing prevaru te predala dokumentaciju temeljem koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u njenoj bivšoj tvrtki. 

Mehinović je bila djelatnica RBA Leasinga od 2007. godine, prvotno kao voditeljica Odjela teretnih vozila i plovila, a od 2013. godine direktorica sektora prodaje, da bi na kraju, do srpnja 2018. godine, bila regionalna direktorica prodaje. 

U ekskluzivnoj ispovijesti, koju smo objavili 2021. godine, Mehinović je vrlo detaljno objasnila kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna. Naime, bila je riječ o jednostranom određivanju kamatne stope za leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži), a ona je bila inicijalno veća od ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. 

Dijelili su klijente na glupe i pametne 

Prevara je bila razrađena tako da su postojale dvije liste klijenata. Na prvoj su bili povlašteni klijenti i velike korporacije, za koje se banka bojala da bi mogli otkriti prevaru, i njima je rata leasinga obračunata na pravi način.  

Drugu listu činili su "obični klijenti" koje su namjerno varali jer su smatrali da ih neće moći otkriti. Neki iz ove druge skupine ipak su otkrili prevaru, a RBA se s njima nagodila kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebali. 

Ministarstvo financija, koje ima Odjel za kontrolu leasinga, u početku nije uopće reagiralo na njene dokaze protiv leasing društava, a nevoljko je u startu krenula i sama Hanfa. No, količina dokaza bila je tolika da se slučaj nije mogao ignorirati. 

Tužbe protiv leasing kuća 

Državni regulator na kraju je utvrdio da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer je HANFA zaključila da je ionako većina slučajeva u zastari.

Riječ je o ukupno oko 50 tisuća prevarenih klijenata, a prevara se procjenjuje na oko 700 milijuna kuna. U slučaju da DORH utvrdi da je riječ o kaznenom djelu, ne bi bilo zastare. Cijeli slučaj regulator je predao DORH-u još 2020. godine, no kako nam danas kažu, i dalje proučavaju materijal vezan za ovu prevaru, a dio dokumentacije još uvijek im nije dostavljen.