Lenjin umro od sifilisa kojim ga je zarazila pariška prostitutka

 

RUSKI revolucionar Vladimir Lenjin umro je od sifilisa kojeg mu je prenijela jedna pariška prostitutka, a ne od srčanog udara kako se dosada mislilo, javljaju britanski mediji.

Helen Rapaport, povjesničarka i autorica nekoliko knjiga rekla je kako dokumenti, knjige i dnevnici iz zadnje godine Lenjinova života pokazuju da se zarazio seksualno prenosivom bolesti od koje je na kraju i umro. Prema njenim tvrdnjama, nekadašnji je vođa ruskih boljševika pokazivao e simptome sifilisa, a i njegovi suradnici vjerovali su da ga ima. Ali pod prijetnjom smrću, nisu smjeli govoriti o tome.

Bolest mu zahvatila mozak

Povjesničarka kaže da je Lenjin bolovao od neurosifilisa, oblika bolesti koji zahvaća mozak te je zbog toga njegovo ponašanje pred smrt postajalo sve čudnije, a izljevi bijesa sve učestaliji.

U dokumentima sa Sveučilišta Columbija u New Yorku, Helen Rapaport je našla izvještaj čuvenog znanstvenika Ivana Pavlova kojeg je proslavila teorija o "Pavlovljevim psima". On je tvrdio da je "revoluciju uzrokovao luđak sa sifilisom mozga". Pavlov je bio jedini koji je smio progovoriti o Lenjinovom zdravlju, jer mu je, za razliku od ostalih svojih suradnika, Lenjin obećao imunitet zbog ugleda u međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

Javna tajna


Stoga, povjesničarka Rapaport tvrdi da je 1902. pariška prostitutka prenijela bolest prvom čelniku Sovjetskog saveza koji je zbog nje bivao sve slabiji da bi se pred smrt "pretvorio u zbunjenog i bespomoćnog invalida koji je izgubio moć govora, s ludim, fiksiranim pogledom".

"Bila je javna tajna koju su mnogi kremaljski liječnici i znanstvenici znali da je Lenjin umro od sifilisa što se pretvorilo u zavjeru šutnje na koju su bili prisiljeni desetljećima", napisala je Rapaport u svojoj knjizi Conspirator: Lenin in Exile".





Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.