Liderica njemačkih populista pred izbore otišla u posjet Rusiji

Foto: Facebook

PREDSJEDNICA krajnje desne populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Frauke Petry otišla je u posjet Moskvi, gdje se sastala s političarima bliskima predsjedniku Vladimiru Putinu.

Petry se sastala s predsjednikom Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) Vječeslavom Volodinom i njegovim zamjenikom Pjotrom Tolstojem iz vladajuće Putinove stranke Ujedinjena Rusija, javlja BBC.

Našla se s ruskim "liberalom", zapravo ekstremnim nacionalistom

No Petry se našla i s kontroverznim ekstremnim nacionalistom Vladimirom Žirinovskim, predsjednikom Liberalno demokratske stranke koja je tehnički u oporbi, ali u praksi vrlo bliska Putinu. Žirinovski je žestoki protivnik NATO-a, Europske unije i zapadnog liberalizma.

Petry je, pak, žestoka protivnica liberalne imigracijske, odnosno izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel, a njena stranka već godinama vodi kampanju protiv "islamizacije Njemačke".

AfD je po tom pitanju politički bliska francuskoj Nacionalnoj fronti Marine Le Pen, još jedne populističke liderice koja bi na izborima ove godine mogla izvesti značajan prevrat u europskoj politici. Le Pen je također ostvarile bliske veze s ruskim političarima.

Prema anketama javnog mnijenja, AfD bi na parlamentarnim izborima u rujnu mogla dobiti 13% glasova. Iako to nije ni izbliza dovoljno da preuzme vlast, radi se o velikom rastu u odnosu na izbore iz 2017. kada nije prešla izborni prag od 5%.

AfD je posebno snažan u bivšoj istočnoj Njemačkoj, gdje znatan dio glasača i dalje gaji skepsu prema liberalnom zapadnom kapitalizmu i nostalgiju prema komunističkoj prošlosti. Antiimigrantski sentiment također je snažniji na istoku nego na zapadu Njemačke.

Kritična izborna godina i strah od ruskog uplitanja

U ovoj kritičnoj izbornoj godini za više zemalja Europske unije - Francuske, Njemačke i Nizozemske - sve je snažnija zabrinutost da bi se Rusija preko svojih propagandnih i obavještajnih službi mogla uplesti u izbore, s obzirom da su američke obavještajne službe zaključile da je Moskva hakiranjem dokumenata na sličan način utjecala na američke izbore prošle godine. Novi američki predsjednik Donald Trump nedavno se našao usred afere oko kontakata njegovih suradnika s ruskim diplomatima i obavještajcima.

Moskva odlučno poriče sve američke optužbe.

U priopćenju ruske Dume navodi se kako je tema razgovora s Petry bila "međustranačka suradnja i razvijanje kontakata između organizacija stranačke mladeži".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.