KORONAVIRUS

Liječnica s psihijatrije u Jankomiru ima koronu, još troje se testira

Screenshot: Google street view

LIJEČNICA iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu pozitivna je na koronavirus. Ona se 10. ožujka vratila na posao nakon što je s još jednom kolegicom iz bolnice boravila na stručnom usavršavanju u SAD-u. Njena kolegica i još dvoje djelatnika bolnice se sad testira na koronavirus, a 20 djelatnika s kojima je bila u kontaktu poslano je u samoizolaciju.

Ravnatelj bolnice dr. Igor Filipčić za Index je potvrdio da je zaražena liječnica do 17. ožujka radila, no čim je razvila prve simptome, otišla je u samoizolaciju i testirala se, a dan kasnije stigao je pozitivan nalaz. U vrijeme kad je liječnica doputovala u Hrvatsku, još nisu bile na snazi mjere da mora u samoizolaciju.

Ravnatelj: Svi znaju, moramo biti informirani, važno je ne prešutjeti simptome

"Sad nam je 20 ljudi s kojima je bila u kontaktu u samoizolaciji. Imamo još 3 osobe koje se testiraju, jedna od njih je bila s njom na putu. Cijeli odjel je dezinficiran. Liječnica nije ni bila blizu pacijenata, tako da zasad nemamo pacijente u izolaciji. No zatvorili smo odjel na kojem je radila, dnevne bolnice nam ne rade i pomoć svima nudimo preko telefona ili Skypea. Svi naši liječnici su po 12 sati na telefonima i ljudima pružaju pomoć", rekao nam je dr. Filipčić.

"Upozorio sam ljude da se ne srame reći ako imaju simptome

Navodi kako bolnica ima 500 kreveta, a sad im je 350 popunjeno, ostali su samo oni koji moraju biti na liječenju, dok su ostali pušteni.

"Primamo akutne pacijente, u bolnici zasad nemamo nikoga ni s temperaturom, prošao sam jutros cijelu bolnicu, svima smo izmjerili temperaturu, umirili ljude, čekamo dalje naputke stožera. Svi su u bolnici upoznati s tim da je naša kolegica zaražena. Svi moramo biti informirani, upozorio sam ljude da se ne srame reći ako imaju simptome, ne znate gdje je netko slučajno pokupio virus, svi kod nas znaju za kolegicu, bolje je javiti se nego prešutjeti i tako proširiti virus. U ovoj situaciji je jako važna samosvijest. Čim se netko osjeća loše, važno je da ne dolazi na posao i ne širi virus", kazao je dr. Filipčić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.