Liječnik iz Dubrave: Zatvaramo neke covid-odjele, ne bih paničario oko omikrona

IZ KB-a Dubrava stižu dobre vijesti, broj hospitaliziranih pacijenata pada zbog čega su već zatvorili neke covid-odjele. Indexu je to potvrdio šef Kriznog stožera KB-a Dubrava prof. dr. Bruno Baršić.

Otkrio nam je i kako nemaju nijednog pacijenta koji je zaražen omikron sojem virusa, već su svi hospitalizirani pozitivni na delta soj.

"Broj hospitaliziranih zbog covida je u padu, manje ih je nego prošli tjedan. Smanjio nam se pritisak. Na respiratoru nam je još 19 pacijenata, a ukupno imamo oko 120 pacijenata koji su u bolnici radi covida. Svi su i dalje pozitivni na deltu. Očekujem krajem idućeg mjeseca da omikron varijanta prevagne", rekao je za Index prof. dr. Baršić.

"Još su kontroverzni podaci oko omikrona"

Smatra i da ne treba paničariti oko omikrona.

"Moram reći i kako su još uvijek kontroverzni rezultati oko omikrona. Britanci i Norvežani se jako pripremaju za val omikrona, a iz Južne Afrike kažu da im to nije jasno. Ja ne bih previše paničario oko omikrona. Prema svim podacima koje imamo simptomi omikrona su isti kao kod prehlade i gripe. Ono što dominira je jaka klonulost. To smo imali i kod SARS-a.

I druga jako važna stvar je da kod omikrona nema upala pluća. To je bitno, tu bi mogla biti smanjena i potreba za respiratorom, no sve treba uzeti s rezervom jer imamo različitu populaciju od Južne Afrike", kaže nam prof. dr. Baršić.

Pitali smo ga kako možemo razlikovati omikron od obične prehlade.

"Jedino se PCR-om može utvrditi je li riječ o omikronu. Možete razlikovati prehladu od omikrona jer kod zaraze omikronom se manifestira jaka klonulost i javljaju se bolovi u mišićima", ističe prof. dr. Baršić.

Simptomi omikrona

Znanstveni časopis British Medical Journal objavio je koji su najčešći simptomi zaraze omikronom.

Podaci o najčešće prijavljenim simptomima omikrona prikupljeni su u studiji koju je provela zdravstvena kompanija Zoe u suradnji s londonskim King's Collegeom.

Pet najčešće prijavljenih simptoma su: curenje nosa, glavobolja, umor (i blagi i teži), kihanje i grlobolja.

Inicijalna analiza provedena je na potvrđenim slučajevima omikrona u Londonu. Glavni grad Velike Britanije odabran je zbog veće prisutnosti omikrona nego u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Koji su još simptomi na popisu?

Na popisu simptoma koje je objavila britanska vlada su i povišena temperatura, kašalj te gubitak osjeta mirisa i okusa, što su bili najčešći simptomi izvorne alfa varijante korone.

Tim Spector, vodeći znanstvenik na istraživanju simptoma omikrona, kaže da je tražio da se ažurira popis simptoma još od pojave delta varijante.

"Poruke koje su slali iz vlade nisu bile dovoljno jasne. Mislim da većina ljudi prepoznaje simptome nalik simptomima prehlade. Ja bih tom popisu jednostavno dodao 'simptomi nalik simptomima prehlade'. Moramo educirati ljude, vratiti se osnovama i reći: ako imate simptome prehlade, držite se podalje od ljudi. Ne trebate čekati one klasične simptome covida", rekao je Spector.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.