Foto: Prvo viško pivo
Otočna pivovara u bivšoj vojarni
Proizvodnja piva na Visu, prema sadašnjim planovima, trebala bi krenuti u proljeće sljedeće godine, a u njoj će biti zaposleno troje do četvero ljudi. Bit će smještena u bivšem vojnom objektu na oko 300 četvornih metara površine.
"Nedavno smo na natječaju dobili prostor na Visu gdje ćemo u dogledno vrijeme startati s gradnjom pivovare. Upravo prikupljamo ponude za postrojenje. Naravno, računamo na podršku HBOR- a jer mislimo da to zaslužujemo s obzirom na to da se radi se o proizvodnji na otoku. Plan nam je nabaviti opremu za 1000 do 1500 hektolitara godišnje. Za velike pivovare to je sitnica, ali za craft proizvodnju u Hrvatskoj to je ambiciozan plan", kaže Sila.
Trenutno imaju pet vrsta piva - Pale Ale, Saison, Porter i od nedavno Session IPA te potpuno novi stil na našem tržištu Gose.
Gose je kiselo-slano pivo koje je trenutno hit u SAD-u. Radi se o laganom pivu s 4,1 posto alkohola, a korijandar mu daje posebnu aromu. Prvo viško pivo za proizvodnju Gosea koristi pašku sol, kako bi dobili specifičnu slanost koje karakterizira ovo pivo.
Iako su praktički tek krenuli na tržište, već osvajaju nagrade. Na ovogodišnjem Medulin craft beer festivalu upravo je njihov Saison - pivo belgijskog stila - osvojilo prvu nagradu po izboru publike u konkurenciji 40 pivovara i 150 etiketa iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije, Mađarske i Italije.