Lisabonski sporazum na snazi od 1. prosinca

ČEŠKI premijer Jan Fischer je danas u Rimu predao dokumentaciju o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma. To znači da će Lisabonski sporazum stupiti na snagu 1. prosinca čime će se otvoriti vrata reformi Europske unije.

Češka je Sporazum ratificirala posljednja od 27 zemalja članica EU. Simbolično, ratifikacijski dokumenti EU se deponiraju u Rimu jer je ondje 1957. godine potpisan sporazum o osnivanju Europskog gospodarskog udruženja i sporazum o osnivanju Europske organizacije za atomsku energiju, što su prethodnice EU.

Sporazum uklanja prepreke proširenju

Uzrok češkoga zavlačenja s potpisivanjem Sporazuma je bio predsjednik Vaclav Klaus  koji je Sporazum potpisao tek 3. studenoga, nakon što je češki ustavni sud potvrdio da Sporazum nije u suprotnosti s češkim ustavom.

Lisabonski sporazum, osim što uklanja institucionalne prepreke za proširenje i omogućava lakše funkcioniranje Unije, uvodi funkciju predsjednika Europskog vijeća s dvoipolgodišnjim mandatom te funkciju Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji će ujedno biti potpredsjednik Europske komisije. Njime se uvodi i odlučivanje dvostrukom većinom te smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.