Lisabonski sporazum nalijeće na nove probleme



ČEŠKI parlamentarni zastupnici koji se protive Lisabonskom sporazumu, ključnom dokumentu koji bi trebao omogućiti buduće funkcioniranje Europske unije, mogli bi otegnuti njegovu primjenu za nekoliko mjeseci, rekao je BBC-u glasnogovornik češkog Ustavnog suda.

Najmanje 17 zastupnika u češkom Senatu, gornjem domu češkog parlamenta, potpisali su peticiju protiv sporazuma i namjeravaju ju krajem mjeseca predati sudu. Vlastimil Gottinger, glasnogovornik suda, rekao je kako bi puna revizija sporazuma mogla trajati i do devet mjeseci.

Cijeli dokument na reviziju

"Ipak, pretpostavio bih da će trajati oko četiri mjeseca, ovisno o samoj peticiji", rekao je. Češki predsjednik Vaclav Klaus, euroskeptik, rekao je kako neće potpisati sporazum dok sud ne odluči o peticiji senatora. Njegov je potpis neophodan za punu ratifikaciju sporazuma.

Češki Ustavni sud već je prije presudio kako Lisabonski sporazum nije u suprotnosti sa češkim ustavom. No, ta se presuda ticala širokih pitanja, a ne pojedinih članaka sporazuma. Lako je moguće da će češki Ustavni sud sada morati napraviti vlastitu reviziju cijelog dokumenta.

Britanski problemi

Dodatni problem s Lisabonskim sporazumom mogao bi nastati ukoliko ga sve zemlje članice ne ratificiraju do travnja ili svibnja sljedeće godine. Tada su u Velikoj Britaniji parlamentarni izbori, na kojima će gotovo sigurno pobijediti Konzervativna stranka. Konzervativci su rekli kako će sporazum dati na referendum ukoliko ne bude ratificiran kad dođu na vlast.

U Irskoj će se drugi referendum održati 2. listopada. Irci su na referendumu odbacili sporazum i time zaustavili cijeli proces stupanja Lisabonskog sporazuma na snagu. EU im je dala garancije da sporazum neće dirati ključne elemente irske nezavisnosti, ali te garancije još nisu stavljene u tekst ugovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.