Litva od SAD-a kupuje 8 HIMARS-a

Ilustracija: EPA

LITVA će od SAD-a kupiti osam višecijevnih bacača raketa HIMARS u vrijednosti od 495 milijuna dolara, rekli su dužnosnici. Litva je povećala potrošnju na obranu nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu. Litvanski ministar obrane Arvidas Anusauskas rekao je da će sustavi HIMARS, koji bi trebali biti isporučeni 2025. i 2026., osigurati "posve nov kapacitet i silu kakve Litva nikada nije imala".

Kupnju je potvrdila i Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA). Sustave HIMARS isporučene Ukrajini smatra se nekima od najučinkovitijih oružja u njezinom arsenalu. Litva za obranu izdvaja više od 1.6 milijardi eura, što je 2.52 posto njezinog BDP-a.

Latvija i Estonija također nabavljaju HIMARS-e

U srpnju će Litva biti domaćin summita NATO-a. Zemlja od 2.8 milijuna stanovnika kupit će i dalekometne projektile ATACMS, koji mogu gađati mete na udaljenosti od 300 kilometara, te rakete kraćeg dometa.

Latvija i Estonija također planiraju kupiti sustave HIMARS. Litvansko ministarstvo obrane naglasilo je da će to "povećati sigurnost ne samo Litve nego i cijele regije".