London je imao plan u slučaju iznenadne smrti Borisa Jeljcina

Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA strahovala je od sklonosti boci i srčanih problema ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i razradila je hitan plan u slučaju da on umre dok je na funkciji, pokazuju britanski dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Stjecajem okolnosti, ti dokumenti, koji su dio obimne arhive, objavljeni su u utorak, upravo na 20. obljetnicu iznenadne ostavke Borisa Jeljcina u korist Vladimira Putina.

Pio alkohol u ogromnim količinama

Oni sadrže telegram britanskog veleposlanika u Moskvi Andrewa Wooda iz listopada 1995. nakon Jeljcinova susreta s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, nedugo nakon što je doživio drugi srčani udar.

"Lakomo je pio vino i pivo i žalio se što nema konjaka", napisao je diplomat u poruci od 26. listopada.

"Jedan od njegovih asistenata mu je uzeo čašu šampanjca kada je ocijenio da je pretjerao. Bio je veselo alkoholiziran tijekom konferencije za novinare s Clintonom."

U drugom telegramu od 27. listopada piše "ako bi Jeljcin iznenada umro, našli bismo se u razdoblju izvanredne političke zbrke".

Mjesec dana kasnije, 28. studenoga, britansko ministarstvo vanjskih poslova je pisalo službi konzervativnog premijera Johna Mayora te je obznanilo da se čini da se ruski predsjednik oporavlja od srčanih problema.

U tom dopisu se precizira da je čelnik za 6 godina premašio prosječni životni vijek ruskih muškaraca (58) i da je preživio dva srčana udara u tri i pol mjeseca.

"Nakon prvog srčanog udara nije potrajalo razdoblje umjerenijeg konzumiranja alkohola pa ne treba vjerovati da će ovog puta biti drugačije", pisalo je. 

"Zato smo razmišljali o hitnom planu ako Jeljcin umre dok je na funkciji."

Izabran unatoč zdravstvenim problemima

Predvidjeli su britansko izaslanstvo koje bi išlo na pogreb i nacrt priopćenja medijima u ime premijera. U tom tekstu se pozdravlja "hrabar vođa i vizionar" koji je okončao konfrontaciju Rusije sa Zapadom u korist suradnje.

Bez obzira na zdravstvene probleme i gospodarski kaos nakon pada SSSR-a, Jeljcin je godinu kasnije ponovo izabran i ostao je na vlasti do iznenadne ostavke 31. prosinca 1999. ostavivši mjesto svom premijeru Vladimiru Putinu.

Umro je 2007. kada mu je bilo 76 godina.