LOVRIĆ PLJUNUO NA ODGAJATELJICE KOJE SU PRIJAVILE MOBING "To su iznuđene i lažne optužbe"

Foto:

PROČELNIK Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport Ivica Lovrić još jednom je javno stao na stranu ravnateljica vrtića, a s druge strane optužio sve odgajateljice koje su se usudile progovoriti o mobingu u vrtićima. Lovrić je naveo da su sve optužbe iznuđene i lažne.

"Prijavljenih 119 slučajeva mobinga na mobingfonu Sindikata obrazovanja, medija i kulture još jedna je u nizu iznuđenih i lažnih optužbi na račun djelatnosti dječjih vrtića Grada Zagreba", stoji u odgovoru Ivice Lovrića Indexu.

Istaknuo je kako u dječjim vrtićima Grada Zagreba postoje imenovane osobe za rješavanje problema dostojanstva radnika u vrtiću, koje primaju prijave od radnika u slučaju mobinga.

Spomenimo samo kako su te osobe izabrane od strane ravnateljica, pa je zaposlenike strah upravo njima prijaviti ravnateljicu za mobing.

>>U MJESEC DANA 119 PRIJAVA ZA MOBING U VRTIĆIMA

"SOMK provodi mobing"

"Do sada takvih prijava nije bilo, osim u DV Remetinec gdje su za mobing djelatnika i ravnateljice prijavljene dvije odgajateljice - članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture", kaže Lovrić.

Navodi kako iz svega proizlazi da "upravo Sindikat obrazovanja, medija i kulture vrši mobing nad pojedinim ljudima i kolektivima dječjih vrtića (kao primjer izdvajamo DV Remetinec), i uznemirava javnost i roditelje".

"Primjer toga je iznuđivanje potpisa roditelja za smjenjivanje pojedinih ravnateljica dječjih vrtića, zbog čega su roditelji uslijed takvih uznemiravanja tražili zaštitu od ovoga Ureda.


Napominjemo da su se optužbe Sindikata obrazovanja, medija i kulture pokazale neistinitima, što su potvrdili inspekcijski nadzori i kontrole Agencije za odgoj i obrazovanje i Kontrolnog ureda Grada Zagreba", stoji u odgovoru Ivice Lovrića.

Podsjetimo, Index je jučer pisao o alarmantnoj situaciji koja se događa u gradskim vrtićima diljem Zagreba. U nešto više od mjesec dana stiglo je čak 119 prijava za mobing nad odgajateljicama u devet gradskih vrtića. Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) 10. ožujka otvorio je mobingfon, a do 19. travnja zaprimili su 119 prijava. One se u najvećem broju odnose na ponašanja ravnateljica.

Prijetnje otkazima, zastrašivanje..

Prijavljeni su različiti postupci, a najviše je prijava radi zastrašivanja i prijetnji otkazom. Odgajateljice u većini slučajeva prijavljuju da su izložene vrijeđanju i omalovažavanju ravnateljica. U nekim vrtićima konstantno se dijele opomene pred otkaz, dok se u drugima dijele i otkazi.

"Ako se bilo koji radnik pobunio zbog nečega ili želio izraziti svoje mišljenje, pozvan je u ured na 'razgovor u četiri oka'. Često im se govori 'Ne talasaj, dobit ćeš otkaz. Ima tko će raditi, puna ih je burza.' Mnogi radnici pohađaju psihoterapije, ali u tajnosti.

Najviše prijava zaprimili smo mailom ili telefonom, a neki su i osobno došli u naš ured. Slučajevi prijavljeni mailom su započeli priču s 'I ja mogu biti Sanja', ili 'I ja sam Sanja' (op.a. Sanja je psihologinja koja je dobila otkaz u DV-u Remetinec nakon 22 godine rada)", rekla je za Index predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Za kraj dodajmo i kako je, unatoč peticiji za smjenu ravnateljice DV Remetinec koju je potpisalo više od 1000 ljudi te izjavama sadašnjih i bivših zaposlenika koji su progovorili o mobingu od strane ravnateljice Merice Matijević, Lovrić i dalje na strani dotične.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.