Lukašenkovi specijalci napali i mlatili studente, pogledajte snimke

Screenshot: BBC

NOVINARI BBC-ja snimili su kako bjeloruska specijalna policija nasilno hvata i pritvara studente u glavnom gradu Bjelorusije.

Stotine bjeloruskih studenata su danas u povorci prošetale Minskom, na početku školske godine, kako bi izrazile nezadovoljstvo predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom koji je na vlasti već 26 godina.

Studenti s različitih sveučilišta u Minsku organizirali su štrajk i prošetali u prosvjednoj povorci noseći crveno-bijelu zastavu, simbol oporbe.

BBC-jev novinar Jonah Fisher bio je u Minsku tijekom nasilnih uhićenja studenata.

Predsjednik prosvjednike nazvao štakorima

Lukašenko (66), koji je na vlasti 26 godina, ne želi dijalog s oporbom unatoč gotovo svakodnevnim prosvjedima protiv spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Zasad je iznio tek nejasan prijedlog o ustavnim promjenama, nastavljajući represiju i hvaleći se potporom Rusije.

"Fašisti!", "Ovo je naš grad", "Možemo i uspjet ćemo", izvikivali su studenti, pokazuju videosnimke objavljene na društvenim mrežama.

Bjeloruska mladež je glavni organizator prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka i u velikom je broju zastupljena na prosvjedima, kao što je bilo u nedjelju kada su se treći vikend za redom okupili deseci tisuća ljudi.

Predsjednik je nedavno nazvao prosvjednike "štakorima", šepireći se s automatskim oružjem u ruci ispred interventnih snaga i optužujući Zapad za urotu.

Promjene temeljnog zakona koje je spomenuo nekoliko puta, ne iznoseći pojedinosti, odbila je oporbena čelnica Svetlana Tihanovska koja je pobjegla u Litvu.

"Lukašenko želi odgoditi svoj odlazak spominjući nejasnu ustavnu reformu, bez jasnog vremenskog plana", ocijenila je.

UN-ovi stručnjaci primili izvješća o 450 slučajeva zlostavljanja

Proteklih tjedana bjeloruske vlasti su zaredale s uhićenjima političkih čelnika, štrajkaša i novinara. No nisu nasilno gušile prosvjede kao prvih dana, kada su tri osobe poginule, a deseci bili ozlijeđeni.

UN-ov posebni izvjestitelj o zlostavljanju Nils Melzer pozvao je u utorak Bjelorusiju da prekine zlostavljanje uhićenih prosvjednika. UN-ovi stručnjaci su primili izvješća o 450 slučajeva zlostavljanja i lošeg postupanja s uhićenicima nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.