Luksemburg postao prva država s besplatnim javnim prijevozom

Ilustracija: EPA

VLASTI u Luksemburgu ukinule su danas karte za vlakove, tramvaje i autobuse kako bi pomogao smanjenju onečišćenja te pomogao siromašnijim građanima, javlja Reuters. Tako su sada sva putovanja javnim prijevozom u ovoj maloj i bogatoj europskoj zemlji postala besplatna.

Usporedbe radi, do sada se godišnja pokazna karta plaćala 440 eura. Od sada, svi građani mogu putovati besplatno. A ako žele ići prvim razredom, mogu platiti godišnju kartu u iznosu od 660 eura. 

Uveli besplatni javni prijevoz zbog smanjenja onečišćenja i pomoći siromašnima

“Za ljude s niskim primanjima ili minimalnim dohotkom ovo je uistinu važno”, rekao je ministar prometa Francois Bausch te dodao kako je jedan od razloga ove odluke i pitanje zaštite okoliša.

U Luksemburgu inače živi preko 600.000 stanovnika. No oko 214.000 radnika putuje svaki dan na posao iz susjednih zemalja Njemačke, Belgije i Francuske zbog čega se stvaraju ogromne gužve jer većina njih putuje automobilom. A više od polovice emisije stakleničkih plinova koje nastaju u ovoj zemlji dolaze od prijevoza. 

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom

Stoga unatoč ovom potezu, luksemburške vlasti predviđaju da će do 2025. godine i dalje oko 65 posto ljudi na posao ići automobilima, dok ih je u 2017. godini tako na posao putovalo 73 posto. 

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom, premda su do sada već neki gradovi poput estonske metropole Tallinna već ranije uveli besplatni javni prijevoz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.