Macan: Beroš i Božinović će sigurno biti na listi za parlamentarne izbore

POLITIČKI analitičar Krešimir Macan u Dnevniku N1 govorio je o tome kada bi se mogli očekivati parlamentarni izbori u Hrvatskoj.

"Ako se špekulira o 15. svibnju kao datumu za raspuštanje, to je preduvjet da bi izbori bili 15. srpnja, a svi bismo potpisali da imamo 15. svibnja riješenu epidemiološku situaciju", rekao je.

"SDP je dobro rekao"

"SDP je dobro rekao da se u trenutku normalizacije situacije mogu raspisati izbori, sve drugo nije realno", kazao je Macan.

Dodao je da je logično da se HDZ u zadnjoj godini mandata priprema za izbore.

"Korona je promijenila sve ustaljene tokove, pa je tako utjecala i na dinamiku izbora. Puno je stvari koje ne idu u korist vladi ako bi išli kasnije na izbore. Trendovi se mogu mijenjati", kazao je.

O Berošu i Božinoviću: Oni su jake ličnosti

Smatra da će Beroš i Božinović biti na izbornoj listi.

"Beroš i Božinović će sigurno biti na listama, jer su ministri i jake ličnosti koje prepoznaju birači", rekao je Macan. 

Misli da se nitko neće usuditi ići u izbore dok traju protuepidemijske mjere.

"Bauk je rekao da kada se osigura sloboda kretanja i okupljanja možemo očekivati raspisivanje izbora. Očekuje se da se izbori rade u normalnim okolnostima. HDZ-u bi to bio glavni adut - vratili smo život u normalu, ajmo na izbore. Ako su sve mjere do 1. lipnja ukinute, to je normalan život. Mi možemo živjeti uz koronu i s koronom, ali neće biti protuepidemijskih mjera. U tom trenu će biti normalno držati skupove, možda se može tražiti da ljudi nose maske na skupovima, ali očekujem normalno funkcioniranje nakon prvog vala. Ako se nastavi ovako, za mjesec dana virusa nema", rekao je Macan.

O Milanoviću i HOS-ovoj ploči: Možda je malo pretjerao

O komentaru koji je predsjednik Milanović dao o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu Macan smatra kako je možda malo i pretjerao, ali da je ostao dosljedan onome za što se zalaže.

"Povratak na ustaše i partizane je povratak u normalizaciju. Korona nije jedina tema, mi smo u predizbornoj kampanji. Predsjednik će zastupati vrijednosti iza kojih stoji. U slučaju s HOS-om je pretjerao s riječju baciti, ali je stao iza svega što je govorio i do sada. On uvijek pošalje neku poruku vladi, otvarao je i poticao na razgovor o nekim temama, ali je bio korektan kada su u pitanju potres u Zagrebu i pandemija u cijeloj zemlji, gdje je rekao da vlada vodi situaciju", kazao je.

"Desnica je dobro podijeljena"

Na predstojećim izborima smatra da HDZ i SDP ne bi trebali imati problema. 

"HDZ i SDP ne bi trebali imati problema na izborima, a HDZ sada ima dobar rejting. SDP ima kao potencijalne koalicijske partnere HSS, HSU, pa ima mogućnost da ide u bloku koji je jači od HDZ-a, ali je pitanje SDP-ovog koalicijskog potencijala nakon izbora. Desnica je dobro podijeljena, tu su HDZ, Škoro i Most, a pitanje je hoće li ići zajedno ili odvojeno, zbog sustava izbor jedinica. Ostaje 15 posto za druge stranke na ljevici i lijevom centru. SDP-u treba još vremena. Ne vjerujem da bi Škoro išao u koaliciju prije s SDP-om nego s Plenkovićem", zaključio je Macan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.