Macron: Nema potrebe za novim plinovodom između Španjolske i Francuske

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se protivi francusko-španjolskom projektu plinovoda Midcat. Macron tvrdi da su kapaciteti na dva postojeća plinovoda preko Pirineja nedovoljno iskorišteni i da tokovi plina idu uglavnom u smjeru Španjolske, piše Reuters. "Nema potrebe za tim", rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz prošlog je mjeseca pogurao izgradnju plinovoda od Portugala preko Španjolske i Francuske do središnje Europe kako bi se Europa odvojila od energetske ovisnosti o Rusiji. Scholz je istaknuo da je snažno lobirao za taj projekt.

Macron je rekao tijekom videokonferencije sa Scholzom o energetskim problemima u Europi da su posljednjih tjedana postojeći cjevovodi od Španjolske do Francuske radili s otprilike pola kapaciteta i da je tok bio uglavnom u smjeru Španjolske.

Francuska preferira postavljanje LNG terminala

Macron je rekao da nije uvjeren u potrebu za više plinskih interkonekcija, ali je dodao da je voljan preispitati svoje stajalište ako mu Scholz ili španjolski premijer Pedro Sanchez mogu pokazati suprotno.

Španjolska i Portugal imaju ogromne kapacitete za uvoz plina preko svojih LNG terminala te ih Scholz vidi kao način za jačanje interkonekcija plinovoda u Europi.

Francuska se dugo protivi novom plinovodu preko Pirineja i preferira postavljanje novih LNG terminala.