Macron primio saudijskog princa. Khashoggijeva zaručnica: On je krvnik

Foto: EPA

SAUDIJSKI prestolonasljednik Mohamed bin Salman zahvalio je danas francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegovu toplom prijemu dan ranije, unatoč prosvjedima aktivista za ljudska prava.

Macron je jučer primio saudijskog prestolonasljednika na radnoj večeri u Elizejskoj palači. MBS-u, kako ga zovu, bio je to prvi službeni posjet Europi od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj prije nešto manje od četiri godine.

U poruci upućenoj Macronu, Bin Salman je izrazio "duboku zahvalnost na toplu prijemu i gostoljubivosti".

Ubojstvo Khashoggija

Dodao je da je u razgovoru s francuskim predsjednikom "potvrđena zajednička volja za jačanjem strateškog partnerstva između dviju prijateljskih zemalja u svim područjima" i za "nastavkom koordinacije i posvećenosti pitanjima od zajedničkog interesa te jačanjem sigurnosti i stabilnosti u regiji". 

Kritičar saudijskih vlasti, novinar Jamal Khashoggi ubijen je i raskomadan 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu u koji je došao po papire za vjenčanje. 

Nevladina organizacija Demokracija za arapski svijet sada, koju je osnovao saudijski novinar, i švicarska nevladina organizacija Trial International podigle su u četvrtak tužbu protiv MBS-a zbog sudjelovanja u Khashoggijevom mučenju i nestanku.

Hatice Cengiz, Khashoggijeva zaručnica, jučer je rekla da je "zaprepaštena i ogorčena što je Emmanuel Macron primio sa svim počastima krvnika njezina zaručnika".

Američke obavještajne službe odgovornim za Khashoggijevo ubojstvo smatraju saudijskog prestolonasljednika koji niječe da ga je naredio premda priznaje da je kao čelnik zemlje za njega odgovoran. 

Bin Salmanov posjet Parizu njegova je nova rehabilitacija, manje od dva tjedna nakon posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, koji je označio povratak bin Salmana na međunarodnu scenu u kontekstu rata u Ukrajini i velikog rasta cijena energije. 

MBS-a se hvali zbog njegovih reformi, ali i kritizira zbog represije nad disidentima u religijskim, političkim, ekonomskim i intelektualnim krugovima kao i u kraljevskoj obitelji.

MBS i Macron žele surađivati na ublažavanju posljedica rata u Ukrajini

Ured francuskog predsjednika priopćio je u petak da saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele intenzivirati suradnju kako bi "ublažili posljedice rata u Ukrajini u Europi, na Bliskom istoku i u svijetu".

Macron je tijekom večere sa saudijskim prestolonasljednikom "naglasio važnost nastavka koordinacije sa Saudijskom Arabijom u cilju diversifikacije opskrbe energentima europskih država", po priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.