Macron će telefonski razgovarati s Putinom, Merkel i Porošenkom o stanju u Ukrajini

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron sutra će s čelnicima Rusije, Njemačke i Ukrajine telefonom razgovarati o sukobu u istočnoj Ukrajini u trenutku kada svjetske sile nastoje okončati nasilje u toj regiji, stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka dio su nastojanja četiriju zemalja još od 2014. da pokušaju riješiti sukob u kojemu je smrtno stradalo oko 10.000 ljudi.

Macron je već razgovarao s Porošenkom


Sporazum o prekidu vatre potpisan je u Minsku u veljači 2015., no nije utjecao na završetak nasilja.

U lipnju se, nedugo nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Macron sastao s Porošenkom te tada kazao kako smatra da su najbolji način za dogovor o kraju sukoba u Ukrajini sporazumi iz Minska, što je u suprotnosti s mišljenjem američkoga državnog tajnika Rexa Tillersona.

On je 14. lipnja izjavio da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne želi biti sputana sporazumom iz 2015. te dodao kako smatra da bi Kijev mogao potpisati odvojeni, neovisni sporazum s Moskvom.

Tijekom prvog službenog posjeta Kijevu ranije ovog mjeseca, Tillerson je kazao kako bi Rusija morala napraviti prvi korak u uspostavi mira u istočnoj Ukrajini, te da je glavni cilj Washingtona obnova teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.