Macron: Svaki dan razgovaram s nigerskim predsjednikom, ne priznajem puč

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da svakodnevno razgovara sa svrgnutim nigerskim predsjednikom Mohamedom Bazoumom, koji je vojnim pučem uklonjen s vlasti. 

"Svaki dan razgovaram s predsjednikom Bazoumom. Podržavamo ga. Ne priznajemo one koji su izveli puč. Odluke koje ćemo poduzeti, koje god bile, bit će utemeljene na razmjeni mišljenja s Bazoumom", rekao je Macron.

Macronovi komentari objavljeni su na društvenim mrežama Elizejske palače, u vrijeme kad je predsjednik s novinarima razgovarao o obrazovnim pitanjima na jugu Francuske.

Vojna vlada: Francuska opet želi kolonijalni odnos

Vojna vlada Nigera, koja je preuzela vlast 26. srpnja, optužila je u petak Macrona da se u komentarima o puču služio retorikom podjela i da Francuska želi ponovno uspostaviti kolonijalni odnos sa svojom bivšom kolonijom.

U četvrtak je naredila policiji da protjera francuskog veleposlanika, što će dodatno narušiti odnose dviju država. 

Francuska je zatražila da se svrgnuti predsjednik Bazoum vrati na dužnost i najavila da će poduprijeti napore bloka zapadnoafričkih država ECOWAS-a da se obnovi stanje prije udara.

Ključna zemlja u borbi protiv islamističkih pobunjenika

Vođe vojnog udara slijede strategiju hunti u susjednom Maliju i Burkini Faso i distanciraju se od bivše kolonijalne sile u toj regiji.

Niger je za Francusku ključna zemlja u borbi protiv islamističkih pobunjenika i u toj zemlji ima 1500 svojih vojnika. 

Nakon vojnih udara Pariz je iz Malija i Burkine Faso povukao tisuće pripadnika oružanih snaga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.