Mađarska bijesna na Bugarsku: "Ovo je neprijateljski čin"

Foto: EPA

Mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó nazvao je najavu Bugarske da će uvesti taksu na transport ruskog plina svojim teritorijem "neprijateljskim činom" koji dovodi u pitanje europsku solidarnost i protivan je europskim propisima koji ne dopuštaju uvođenje taksi i carina između članica EU.

Szijjártó je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora sa srpskom ministricom energetike Dubravkom Đedović Handanović ocijenio da je Bugarska donijela odluke koje ugrožavaju sigurnost opskrbe plinom Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, što je neprihvatljivo.

"Nitko nema pravo dovesti u pitanje opskrbu energentima jedne zemlje"

Nitko nema pravo dovesti u pitanje opskrbu energentima jedne zemlje, a Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog plina ugrozivši time sigurnost opskrbe Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, poručio je mađarski šef diplomacije.

On je rekao da se Mađarska obratila Europskoj komisiji te da je sa Srbijom danas dogovoreno daljnje usuglašavanje narednih koraka i zajedničkog odgovora.

"Nadamo se da će se i u ovom slučaju poštovati europska pravila", rekao je Szijjártó zahvalivši Srbiji "na savezničkom pristupu" u pogledu suradnje na sigurnoj opskrbi energentima.

Đedović Handanović istaknula je prijateljstvo i iznimno dobre odnose s Mađarskom, napose u uvjetima energetske krize, kad je "važno da postoje partneri na koje se možete osloniti".

Ona je istaknula da su pričuve plina koje Srbija drži u zakupljenim skladištima u Mađarskoj veće nego prošle godine i, uz povećane domaće zalihe, sada dosežu oko 680 milijuna kubičnih metara, što je gospodarstvu i građanima značajno uoči nadolazeće zimske sezone

Mađarska računa na plin preko Srbije

Mađarska računa na sigurne isporuke plina Balkanskim tokom preko Srbije, a tema razgovora bile su i mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske, rekla je Đedović Handanović.

Po njezinim riječima, Srbija se službeno obratila Energetskoj zajednici u pogledu takse koju uvodi Bugarska te dodala da je "to pitanje i na stolu Europske komisije".

Ona očekuje da plinska interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj plin stizati do Srbije, "bude operativna do kraja studenog".

Na sastanku je bilo riječi i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će osigurati dodatni pravac isporuke sirove nafte za srpsko tržište.

"Početak radova na izgradnji naftovoda, što je investicija vrijedna oko 150 milijuna eura, očekujemo u drugoj polovini 2025. godine, a planirani kapacitet je 5.5 milijuna tona nafte", rekla je srpska ministrica energetike.

Đedović Handanović je prije dva dana u Bakuu potpisala ugovor o opskrbi Srbije plinom iz Azerbajdžana.