Mađarska poslala upozorenje Europskoj komisiji

Foto: EPA

Mađarska je danas upozorila Europsku komisiju da ne može birati institucije i zemlje članice s kojima želi surađivati, nakon što je predsjednica Ursula von der Leyen odlučila na sastanke u Mađarskoj slati više službenike umjesto povjerenika.

"Europska unija je međunarodna organizacija koju čine njezine države članice, a Komisija je institucija EU. Ona ne može birati institucije i države članice s kojima želi surađivati", objavio je na X-u mađarski ministar za europske poslove Janos Boka i pitao jesu li "sada sve odluke Komisije utemeljene na političkim razlozima".

Otkazan posjet Budimpešti

Boka je reagirao na objavu Komisije, koja je u svjetlu soliranja mađarskog premijera Viktora Orbana odlučila smanjiti s političke na službeničku razinu svojeg sudjelovanja na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj.

To namjerava učiniti tako da na njih šalje samo više službenike, a ne povjerenike, objavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer. "U svjetlu nedavnih događaja koji obilježavaju početak mađarskog predsjedanja, predsjednica je odlučila da će Komisija biti zastupljena na razini viših službenika", objavio je na X-u Eric Mamer.

Također je otkazan posjet Budimpešti u rujnu. Riječ je o tradicionalnom posjetu Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedništvo. O odluci Komisije oglasila se i Kinga Gal, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica mađarske vladajuće stranke Fidesz.

"Komisija je objavila da će bojkotirati mađarsko predsjedanje Vijećem EU"

"Komisija je objavila da će bojkotirati mađarsko predsjedanje Vijećem EU. To je očito dio izborne kampanje Ursule von der Leyen. Navikli smo se da ona koristi institucije EU, posebice protiv Mađarske, za političke ucjene i pritisak", objavila je Gal.

Komisija je odlučila reagirati na ponašanje mađarskog premijera Viktora Orbana, kojeg optužuje da zloupotrebljava rotirajuće predsjedništvo i šteti EU.

Mađarski premijer Orban nenajavljeno je 5. srpnja otputovao u Moskvu i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao prvi čelnik neke članice EU od početka ruske agresije na Ukrajinu. Iz Moskve je odletio u Peking.

Prije posjeta Moskvi prvi put je posjetio i Kijev. Svoja putovanja naziva "mirovnom misijom", pri čemu na društvene mreže stavlja videosnimke s tih putovanja s logom rotirajućeg predsjedanja, što može navesti na zaključak da to radi u ime EU.

EU želi izolirati Rusiju

Ostale članice EU i europske institucije optužuju Orbana da zloupotrebljava rotirajuće predsjedništvo, zagovarajući "prekid vatre" u Ukrajini, što je pozicija Rusije kako bi zadržala okupirani teritorij. Orbanova nastojanja su potpuno suprotna poziciji EU, koji želi izolirati Rusiju i pruža punu potporu Ukrajini, koja nastoji vratiti svoja silom oteta područja.

Neslužbeno se iz diplomatskih izvora doznaje da se razmišlja i o bojkotu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnicha, koji je planiran za 28. i 29. kolovoza u Budimpešti, tako što bi visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku sazvao službeni sastanak na te datume u Bruxellesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.