Mafijašima u Italiji država oduzima djecu: "To je zadnje rješenje"

Foto: Shutterstock

Claudia Caramanna je došla na poziciju javne tužiteljice na sudu za maloljetnike u Palermu u srpnju 2021. Prije godinu dana je primila anonimno pismo s nacrtanim križem, a u ožujku ove godine je grupa nasilnika noću upala u njen ured i sve prerovala. Caramanna je sada dobila policijsku pratnju. 

Mnoge njezine istrage bavile su se djecom mafijaških šefova i trgovaca drogom. U nekim je slučajevima tražila da ih se odvoji od obitelji i smjesti u dom, zbog čega je postala meta razjarenih mafijaških klanova. No, prema njezinim riječima, odvajanje djece od njihovih roditelja kriminalaca je ponekad jedini način da ona sigurno odrastaju. 

"To je zadnje rješenje, kad nema drugih" 

"Ovu odluku ne shvaćamo olako. Naprotiv, to je zadnje rješenje, kad nema drugih", rekla je Caramanna za BBC. U sklopu programa zaštite djece, samo je mali broj maloljetnika bio odvojen od roditelja upletenih u kriminal - njih 80-ak od 2012. No to je potaknulo širu raspravu o dobrobiti djece iz mafijaških obitelji i o tome što država može napraviti da im pomogne. 

Naime, neki smatraju da će trauma zbog života odvojenog od obitelji biti gora od ostanka unutar kriminalne skupine. Čak i u Palermu, gdje su ljudi itekako svjesni opasnosti odrastanja u mafiji, ima onih koji smatraju da se obitelj treba sačuvati pod svaku cijenu. Caramanna je bila posebno iznenađena javnom kritikom lokalnog svećenika u Palermu, koji je jasno rekao kako je djetetu mjesto s majkom i ocem. 

Odrastanje u mafiji 

Ono što se obično naziva mafijom zapravo pokriva mnogo različitih klanova u Italiji od kojih su najozloglašeniji: Ndrangheta u Kalabriji, Camorra u Kampaniji i Cosa Nostra na Siciliji. "Mit je da mafija u svoje aktivnosti ne uključuje žene i djecu, ali to nije tako. Djeca se pripremaju za kriminalni život; to je dio njihovog odgoja", kaže Franco Nicastro, novinar sa Sicilije koji desetljećima piše mafiji.

Oba roditelja mogu, na primjer, educirati djecu o kulturi mafije i njezinim vrijednostima, kao što je omert (kodeks šutnje). Mnoge obitelji očekuju da se sin kasnije pridruži organizaciji, a od kćeri da se uda u drugu mafijašku obitelj, jačajući tako strateška savezništva.  

"Majka ponekad može opravdati nasilje i objasniti zašto je ono smisleno ili važno", kazala je Anna Sergi, profesorica kriminologije na Sveučilištu Essex. Navela je primjer tinejdžera koji je pomogao svom ocu sakriti oružje i koji je smatrao da se na taj način jača njihov odnos.  

Mafijaška kultura također u nekim dijelovima Italije podupire izostanak ili napuštanje škole. Nicastro tako ističe da je prema podacima iz 2022. najmanje 21% djece školske dobi u Palermu ili napustilo školu ili nije pohađalo redovito nastavu.  

Postoje i fizičke opasnosti 

Postoje i fizičke opasnosti za djecu. U 2022. je bilo najmanje 18 slučajeva maloljetnika koji su na Siciliji završili u bolnici zbog predoziranja drogom koju su pronašli u obiteljskoj kući; s time da je jedno takvo dijete imalo samo 13 mjeseci. 

Prema talijanskom zakonu, dijete se može odvojiti od obitelji ako postoje jaki dokazi da roditelji ne ispunjavaju svoje zakonske obveze pružanja odgovarajuće skrbi i obrazovanja te da svojim ponašanjem ugrožavaju dobrobit djeteta. Navođenje djeteta na počinjenje kaznenih djela jedan je od takvih primjera. 

No, Caramanna ipak pokušava zauzeti suosjećajan pristup u kojem je razdvajanje djeteta i roditelja posljednje rješenje. "Svako dijete ima pravo živjeti u svojoj nuklearnoj obitelji osim ako to nije u suprotnosti s pravom na fizički i psihički zdravo odrastanje", kaže ona. 

U gotovo svakom slučaju pokušava majci pružiti zaštitu ako odluči napustiti mafijašku obitelj s djetetom. "Ako majka to odbije, provjeravamo postoji li netko od povjerenja u krugu obitelji tko se distancirao od kriminalnog života. S time da cijelu situaciju pažljivo prate socijalna služba i policija", dodala je. 

Čak i ako vlasti udalje dijete iz obiteljskog doma, roditelji često imaju pravo na posjete, pod uvjetom da ih dijete želi vidjeti. Dodatno, ova odluka suda se može i poništiti ako roditelji prekinu svoje veze s mafijom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.