Makarski HDZ na braniku domovine: Miču spomenik s "okupatorskim" grbom Venecije

"MLETAČKI stup s Markovim grbom bit će uklonjen s Kačićeva trga u Makarskoj, a umjesto njega bit će postavljen novi  koji će imati državni grb i grb Makarske", obznanila je ovih dana vlast u Makarskoj gdje stoluje HDZ-ov načelnik Marko Ožić Bebek.

Naime, HDZ-ovci su već prije "štandarac" odnosno postolje za jarbol od zastave proglasili okupatorskim, a neće im biti teško izdvojiti ni dodatnih 100 tisuća kuna kako bi postolje bilo "pravo hrvatsko", piše Makarska kronika. Već prije gradska vlast utrošila je oko 30 tisuća kuna kako bi se venecijanski "štandarac" obnovio.

Zanimljivo je kako je dosadašnje postolje naravno zaštićeni spomenik kulture, no prigodom donošenja takve odluke u makarskom Gradskom vijeću, to nije bila presudna činjenica. Da bi stvar bila još i zanimljivija, gradska vlast donijela je odluku o prebacivanju, no još se ne zna gdje će mrski i okupatorski "štandarac" biti prebačen. Uostalom da se ne bi kasnilo s hrvatskim obilježjima na hrvatskom trgu u hrvatskom gradu, gradsko poglavarstvo već je dalo zeleno svjetlo za avansno plaćanje za novo primjereno postolje umjesto onog venecijanskog.

Inače, odluka o premještanju štandarca usvojena je u listopadu 2007 godine, podsjeća Kronika, no tada nije "prošla" uobičajenu proceduru već ju je na samoj sjednici kao dopunu dnevnog reda i s potpisima sedam vijećnika predložio predsjednik kluba vijećnika Zvonimir Galić.

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.