Makedonija sve dalje od početka pregovora za članstvo u EU



MAKEDONIJA će, prema svemu sudeći, još jednom propustiti početak pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, jer glavna prepreka za to – spor oko imena sa susjednom Grčkom - još uvijek nije uklonjena.

Kako danas prenosi njemački Deutsche Welle, Makedonija je od sastanka na vrhu EU-a u lipnju očekivala odobrenje za početak pregovora, no strahovanja Grčke da bi predloženo ime Republike Makedonije moglo implicirati teritorijalne pretenzije na sjevernu grčku provinciju, koja također nosi ime Makedonija, nisu otklonjena i to će prema svemu sudeći biti razlog za još jednu odgodu početka pregovora za vjerojatni jesenski rok. Spor oko imena već je zaustavio Makedoniju na putu u NATO savez. 

Sporno je ime, ali i napredak Makedonije u ispunjavanju kriterija za članstvo

Početak pregovora s Makedonijom Europska komisija preporučila je još prošle godine u prosincu kada su šefovi država i vlada obećali da će se Makedoniji i pitanju otvaranja pregovora vratiti u lipnju 2010. godine. No povjerenik za proširenje Štefan Füle prošloga je tjedna priznao da EU čeka na jednu članicu da pristane na otvaranje pristupnih pregovora.

Deutsche Welle podsjeća i da u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka u rješavanju makedonsko-grčkog spora, te da SAD nastavljaju vršiti pritisak na sve strane da se problem što prije riješi. Potvrda za to stigla je i prilikom nedavnog posjeta američkog pomoćnika državne tajnice Philipa Gordona Skopju, koji je tada izjavio kako Washington smatra da je "problem trebao biti riješen još jučer".

No osim imena, čini se da je sporan i napredak Makedonije oko ispunjavanja kriterija za članstvo u Uniji. S nestrpljenjem se očekuje sljedeće izvješće o napretku što će ga Europska komisija predstaviti na jesen. Već se sada špekulira da bi izvještaj mogao biti "kritičan", jer je veleposlanik EU-a u Skoplju Erwan Fouéré ranije izjavio da Makedonija zaostaje u provedbi ključnih reformi, te da su još uvijek problematični politički utjecaj na sudstvo, političko zapošljavanje u upravi i nedostatak dijaloga između najvažnijih političkih stranaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.